На 18 януари българският премиер Кирил Петков идва в Скопие със старите добре познати позиции на България за еврочленството на Р Северна Македония. България ще продължи да блокира европейската интеграция на Македония, докато тя не изпълни задълженията си по Споразумението за добросъседство и приятелство.

Това съобщи македонската агенция МКД след проведения днес по тези въпроси Консултативен съвет по Национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев.

Даниел Вачков: В преговорите със Скопие историята мина на заден план

Даниел Вачков: В преговорите със Скопие историята мина на заден план

В Северна Македония все още не искат да се съгласят, че имаме обща история и личности, които са имали категорично българско самосъзнание

В отношенията с Република Северна Македония България препотвърджава позицията си до този момент и няма да даде зелена светлина за преговори за членство в ЕС. Препотвърждава се и позицията за Република Албания. Това гласи общата позицията, прочетена от президента Румен Радев в присъствието на всички членове на съвета.

Не срокове, а реални резултати иска България от Република Северна Македония. Започването на преговорите не може да се обвързва със срокове, категорични са от КСНС. Държавният глава изказа специална благодарност за усилената работа и постигнатия консенсус на срещата.

Кирил Петков поставя ново начало в диалога с РСМ с първа визита в Скопие

Кирил Петков поставя ново начало в диалога с РСМ с първа визита в Скопие

Премиерът ще посети западната ни съседка на 18 януари

Припомняме, че визитата на Петков ще бъде по повод 30-годишнината от признаването независимата македонска държава от България. Посещението трябва да бележи ново начало в развитието на двустранните отношения между България и РСМ и ще очертае следващите стъпки, които двете правителства ще предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси.

Той ще се срещне с Димитър Ковaчевски, който в средата на януари трябва да положи клетва като министър-председател на Република Северна Македония.