10 години БКА (1)

ЛЮБОПИТНА СТРАНИЦА ОТ НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФИЯ

 

Историята на съвременната българска картография започва от 1843 г, когато бесарабският българин Александър хаджи Руссет издава в Страсбург първата географска карта на отечеството ни на български език. С „Карта на сегашна България, Тракия, Македония и на прилежащите земи“ той поставя началото на българската картография.След това начало българските картографи написаха още много интересни „страници“–географски карти, които обхващат историческото землище на нашия народ.

Най-новата „страница“– везана карта, е създадена от учителката Величка Каменова, която е на 86 години и живее в чипровското село Горна Ковачица, Северозападна България. Избродираната от г-жа Каменова по време на пандемията карта съдържа 144 шевични мотива, всеки от които намира своето място в етнографската област от която произлиза.

4002 ZS Gavrilow kalendar 2021-2-5 мм блеед_page-0001 (1)Необичайното решение на последната българска карта съставена от шевици – хилядолетни символи на нашия народ, предизвика положителен отзвук и активни коментари в българската и чуждестранната картографска общност, а синът на Величка Каменова, воден от синовна обич и признателност й посвети издаден във възрожденските традиции годишен календар за паметната 2021г.

Самата карта бе дарена на  Националния етнографски музей – София, който след края на пандемията вероятно ще представи на българската и международната културна общественост най-новия си картографски експонат.

Признателният син проф. Иван Гаврилов, известен родолюбец и хирург онколог, предаде на проф. Теменужка Бандрова – председател на Българската картографска асоциация (БКА) и Вицепрезидент на Международната картографска асоциация – по повод на десетгодишнината от основаването на БКА десет екземпляра от календара с картата, с пожелание за развитие и просперитет на българската картография.

Символичното дарение бе прието от проф. Бандрова с кратък, но изразителен коментар: „ Ще остане част от историята на българската картография …”

 

Илюстрации:

 

  1. Издаденият – в духа на най-добрите възрожденски традиции стенен календар, носи посвещение „За Отечеството”. Екземпляр от него бе приет като част от специалната колекция „Уникални календари, издадени в България” на Териториална дирекция Архиви – Бургас.
  2. Постер на Българската картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация по повод 10 годишнината от създаването й (1991).

 

Д-р Стефан Пейков – член учредител на БКА

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *