Президентът не може да бъде разследван, срещу него не могат да се използват специални разузнавателни средства, не може и да бъде проверяван от прокуратурата докато заема поста си.

Това е единодушният отговор на Конституционния съд до главнният прокурор Иван Гешев.

Тълкувателното решение се отнася и за вицепрезидента. Тълкувателното решение излезе след питане на главния прокурор Иван Гешев в началото на годината. Той отправи шест въпроса за имунитета на президента, а доста от магистратите определиха делото като полититическо.

Иван Гешев пита КС какво точно е "държавна измяна"

Обновена

Иван Гешев пита КС какво точно е „държавна измяна“

И може ли да разследва президента и вицепрезидента

По-късно държавното обвинение разпространи телефонни записи по разследване, спряно миналата седмица заради имунитета на Румен Радев. Подслушвани са разговори с участието на началника на Военновъздушните сили ген.-майор Цанко Стойков във връзка с проверката на Антикорупционната комисия за съпругата на президента Десислава Радева, тогава Генчева.

Припомняме, през януари Гешев поиска от Конституционния съд тълкуване на разпоредбата за имунитета на президента и неговия заместник. Главният прокурор попита в кои случаи държавният глава и вицепрезидентът могат да бъдат разследвани.

Той беше категоричен, че в България няма абсолютни имунитети.

По тази причина адвокат Михаил Екимджиев изрази предположение, че Гешев иска да държи президента на къса каишка.

Гешев иска да държи президента на къса каишка, убеден Екимджиев

Гешев иска да държи президента на къса каишка, убеден Екимджиев

Функцията на КС не била да изяснява смисъла на прокуратурата на неуки юристи