„Аз не съм се крила, а много тежко преживях трагедията на „Струма“ край с. Боснек, защото никой от нас не е застрахован от подобно нещо“. Това заяви служебният регионален министър Виолета Комитова пред БНТ за тежката катастрофа, при която загинаха 45 души, а 7 са ранени.

Тя е учудена обаче как в продължение на 4-5 дни специалисти по пътна безопасност се произнасяли по темата, което е доста по-дълъг разговор. Аз дори се изненадах, че има толкова много експерти, които някак си акцентираха върху пътната инфраструктура, но в една катастрофа участват и водачите на превозното средство. Никой не спомена за другите елементи на пътя, недоумява Комитова.

„От пожара по-страшното нещо е взрив и няма време за реакция“, каза тя и добави, че съвременните автобуси са осигурени с противопожарни системи. Комитова посочи, че е възможно да се е стигнало да загуба на управлението на автобуса, преди той да се удари в мантинелата заради лошото време. Тя е виждала много катастрофи по магистралите, но много рядко е виждала пожар. Тук има нещо много странно и Комитова няма обяснение – как пожарът е възникнал по някакъв начин и защо много бързо се е разгорял.

Тя е сигурна, че следствието ще влезе в подробностите и всичко ще се изясни.

Няма осми спасен, жертвите на огнената катастрофа на "Струма" са 45

Обновена

Няма осми спасен, жертвите на огнената катастрофа на „Струма“ са 45

Българските служби искат списък с имената на завърналите се в РСМ в другите три автобуса

Виолета Комитова посочи още, че не може да се каже, че самата мантинела на „Струма“ е била по правилата. От думите ѝ стана ясно, че злополучната отсечка на АМ „Струма“, на която страна катастрофата, няма Акт 16.

По отношение на преговорите за съставяне на правителство, водени от ПП с ИТН, БСП и ДБ за изваждане на АПИ от МРРБ в друго министерство, Комитова заяви, че АПИ може да бъде навсякъде, във всяко едно министерство. Това обаче няма да промени начина, по който досега се е работило – да се дават едни пари за ремонти и шефовете да решават къде да се ремонтира и къде не. Кой ще е отговорен после, като се повреди пътят?, запита Комитова.

Като се обърне колата, пътища много

Като се обърне колата, пътища много

Войната по пътищата продължава. А институциите мълчат и си правят оглушки, защото просто им е по-удобно така, все по-често мълчат също пътните експерти и организации, тъй като са уморени препоръките им да бъдат глас в пустиня, пасивно и мълчаливо е и обществото ни заради обезвереност или погрешното схващане, че това е „нечий друг проблем“. И сред всеобщото мълчание не ни остава друго, освен да помълчим още минута – в памет на поредните жертви на пътя, чийто живот навярно е можело да бъде спасен, ако някой там, по дългата верига, все пак не си беше замълчал

Във връзка със скандалите около строителството на „Хемус“, Комитова посочи, че изборите свършили и лъжата как магистрала щяла да стане през 2024 г. е доста некоректна. До 2024 г. ще станат 51 км след Ябланица от „Хемус“, но не цялата магистрала, уточни Комитова.

Тя увери, че зимното почистване ще бъде осигурено. Осигурени са 100 млн. лв. от актуализацията на бюджета и Виолета Комитова е спокойна за зимното поддържане.

Комитова съобщи и че няма предложение да стане редовен министър в проектокабинета на „Продължаваме промяната“.

Тя уточни, че в нейния мандат като служебен министър на регионалното развитие и благоустройството е осветлила доста неща в полза на всички български граждани.

Най-големият страх на Комитова е водата да не изчезне като българските домати.