Кметът на Несебър Николай Димитров остава на поста си, съобщават от „24 часа“.

Решението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно.

От съда поискаха той да не бъде отстраняван от длъжността, защото предстои приемане на бюджета.

Припомняме, прокуратурата поиска избраният за четвърти мандат кмет на Несебър да бъде отстранен само 5 дни, след като той беше пуснат на свобода срещу парична гаранция от 50 000 лева. Държавното обвинение не протестира освобождаването, но поиска отстраняването на Димитров, защото можел да повлияе на свидетелите, на които бил работодател.

Спецпрокуратурата протестира отказа за отстраняването на кмета на Несебър

Адвокатът му Петър Атанасов подчерта, че само за двама защитени свидетели може да се предположи, че са служители в общинското дружество за поддръжка в Несебър. До момента пред съдия са били разпитани 15 свидетели, като нито един от тях, дори основният – Димитър Балинов, не се намирали в служебни взаимоотношения с кмета.

Защитата посочи и че се твърди, че престъплението, за което Димитров е обвинен, е извършено в качеството му на кандидат за кмет. Законът обаче бил категоричен, че отстраняване се иска само при обвинение за престъпление, извършено във връзка с работата.

Адвокатът подчерта, че правото на труд е конституционно право. Съдът посочи, че няма как Димитров да бъде отстранен от длъжност именно защото той е обвинен за престъпление в качеството му на кандидат-кмет.

Припомняме, Димитров беше обвинен за участие в престъпна група за купуване на гласове с още трима представители на местната власт. В края на декември той излезе от ареста под парична гаранция.

Специализираният съд отказа да отстрани кмета на Несебър