1

Кметът на Несебър:Има риск,но не и изключване от списъка на ЮНЕСКО за Стария Несебър

Притеснителни новини за любимия на всички българи Несебър
Автор: Екип Plovdiv24.bg

©

IMG_5998

 

Несебър е единственият град в България, който е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Заради липсата обаче на приет План за опазване и управление на Старинен град Несебър има опасност градът да бъде изваден от този списък, алармираха от Министерството на културата.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Планът за опазване и управление на Старинен град Несебър по Закона за културното наследство е задължение на държавата. През 2010- 2011 година Община Несебър е финансирала изработването на такъв план, който обаче до момента не е приет от Министерски съвет и вече не е актуален. Кметът на Несебър Николай Димитров обаче е категоричен, че няма опасност градът да бъде изваден от този списък, защото директно изключване не съществува.

„Разговарях  със служебния министър на културата Велислав Минеков и знам, че вече се работи по този план. Има одобрен екип от Националния  институт за недвижимо културно наследство. Пише се доклад до Комитета за световно наследство поради какви причини се е забавил този План за опазване и управление на Старинен град Несебър.

Ако този  план за управление не се внесе в определените срокове  и не се изпълнят предписанията, които Комитетът за Световно културно наследство  е дал,  тогава Несебър ще бъде включен в списъка на Световна културна ценност в риск. Това означава, че ще подлежи на специални мониторинги и проверки докато не се отстранят пропуските.

Трябва де е ясно, че директно изключване не съществува. Ще ви дам пример с Дубровник. Дубровник също беше в този списък. След като те представиха План за управление и той беше одобрен, Дубровник излезе от този списък“, заяви за DarikNews кметът на Несебър Николай Димитров.

На 44-та сесия на Комитета за световно наследство през 2021 г., която се е провела в Китай са дадени и други предписания към България, свързани с опазването на Старинен град Несебър. До края на годината ще бъде готова Стратегията за културното наследство, изготвя се и програма за подпомагане собствениците на възрожденски къщи.

„Не става въпрос за ремонтиране на частни къщи, а финансова помощ, техническа за обезпечаване на стратегии за проекти, с които те да кандидатстват и да си направят проекти, които да бъдат в съответствие с изискванията на Комитата за световно наследство. По тази препоръка ние работим. През 2023 г. ще предложим в бюджета на Община Несебър да бъдат заложени средства за фонд за подпомагане на всички тези жители, които имат къщи- паметници на културата“, казва Димитров.

Община Несебър е изпълнила всички други предписания  на Комитета за световно наследство от предходния план за управление –  премахната е уличната търговия, адаптирани са рекламите в Стария град , поставени са каменни настилки,  реставрирани са  по-голяма част от църквите.

„В момента изпълняваме проект за реставрация на етнографския музей. Със собствени средства реставрирахме Вятърната мелница . Имаме проект за църквата „Христос Пантократор“, която се намира в центъра на Стария град. Със съдействието на Фондация „Левентис“, преди години, реставрирахме църквата „Св. Стефан“. Със съдействието на американското посолство реставрирахме и укрепихме църквата „Свети Йоан Алитургетос“  Направихме изложба с подводна археология – „Пътешествие в живите традиции“, изложба на нематериалното културно наследство. Наскоро е приключи и друг проект ARHICUP, който общината спечели, съвместно с музея на Молдова и Румъния. По този проект беше закупен 3D скенер, който може да сканира  и да представя паметниците на културата“, добавя кметът на Несебър.

През 2023 година Несебър ще отбележи 40 години в ЮНЕСКО. Съвместно с Министерството на културата вече се мисли за изложба в Париж, в Комитета за световно наследство, на подводната археология. Предвижда се също и научна конференция, обмяна на опит между градовете на ЮНЕСКО-Несебър, Дубровник, Сафранболу.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *