Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база. Това заяви след срещата си с президента Румен Радев държавният глава на Азербайджан Илхам Алиев.

„С президента Радев обсъдихме доставката на допълнителни обеми азербайджански газ към България. Аз ще засегна тази тема на национално равнище, когато се върна в страната“, каза Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия интерконектор с Гърция, по който страната ни ще получава по 1 милиард кубически метра азерски газ годишно. Официалният старт на работата на тръбата пък ще бъде даден в събота, 1 октомври, като на специалната церемония, която ще се проведе в Националния дворец на културата в столицата ще присъстват също така председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

В рамките на срещата си двамата държавни глави обсъдиха теми, свързани със стратегическото партньорство между двете държави, както и задълбочаване на сътрудничеството в сфери като енергетика, икономика, сигурност, туризъм, образование и култура.

Алиев посочи още – Азербайджан разполага с сериозни газови залежи от 2,6 трилиона кубически метра, като си поставя стратегическа цел – да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще.

„Въз основа на меморандума (подписан между Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на председателя на ЕК в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за производство и пренос на газ, засегнахме и редица теми от енергетиката като производство и износ на електроенергия и сътрудничество в тази сфера, за доставката на допълнителни количества нефт, както и много други теми“, посочи още президентът на Азербайджан.

Алиев анонсира и предстояща своя среща с представители на българския бизнес, както и покани български фирми да инвестират в Азербайджан. „Имаме редица големи инфраструктурни проекти, като компании от приятелски държави са добре дошли да участват в тях.“

След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов

Обновена

След месеци забавяне: Интерконекторът с Гърция вече е готов

Очаква се газовата връзка с Гърция да бъде открита официално с церемония в събота в НДК