Мерките срещу инфлацията, обявени от правителството вчера и макар и закъснели, са първа и положителна крачка. Очаква се средносрочната програма на правителството, за да се знае какво се случва и след юни месец. Това коментира вицепрезидентът Илияна Йотова преди конференция, провеждаща се в столицата на Института за социална интеграция.

„Това е първа и положителна стъпка, но се чака цялата програма на правителството, защото има очаквания от бизнеса. Също е набор от мерки, които се надявам, че ще дадат добри резултати. Липсва обаче легитимност на решенията, тъй като вчера един лидер реагира, което означава, че решенията се вземат от един, а не от всички, днес коалиционният съвет трябва да каже тежката си дума“, обясни Йотова.

Като втори проблем вицепрезидентът очерта, че все още част от протестиращите българи не са удовлетворени.

Ваня Григорова: Очакванията на правителството за успокояване на инфлацията са нереалистични

Ваня Григорова: Очакванията на правителството за успокояване на инфлацията са нереалистични

Тя вижда и оптимизъм в думите на Асен Василев

„Мерките са добри, когато и да се вземе решение за тях“, каза в заключение Йотова, признавайки, че на правителството е трудно.

По време на конференцията на тема „Загубеното доверие в политическите партии в Европа“ – Илияна Йотова направи анализ на политическата ситуация у нас. По думите й последните социологически изследвания за разпределение на партиите в България са тревожни.

Маркет линкс: Българите вярват повече на Костадинов, отколкото на Петков

Маркет линкс: Българите вярват повече на Костадинов, отколкото на Петков

Президентът се ползва с най-високо доверие

Като първи проблем тя набеляза „похода срещу партиите“. „Подменена е ролята на партии в демократично общество, не се говори за партии, а за политически проекти. Трудно може да се ориентира човек за какво се борят и партиите губят облик и лидерска функция“, смята вицепрезидентът. Йотова смята, че „пиарът“ подменил политическите решения, важно било колко медии ще се мобилизират и кой ще намери по убедителния образ.