Преустановява се посещението на паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места.

Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини в периода от 8:30 до 10:30 ч. Новите мерки срещу разпространението на коронавируса обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след заседание на Оперативия щаб. Мерките влизат в сила от 00.00 часа на 21 март.

Целта на тази мярка е възрастните хора да могат да не се засичат с младите и населението да се организира в отделни потоци.

Органите на МВР ще организират КПП-та на входно-изходните артерии на областните градове и ще се пропуска с основателна и неотложна причина за придвижването: неотложно пътуване с доказана потребност, здравословни причини, връщане вкъщи. Придвижването от град в град ще се случва с удостоверение, поясни Мутафчийски.

Ако резултатът от тези мерки е негативен, ще трябва да се вдигне още по-високо нивото на сигурност, като лицата, които напускат своите домове трябва да декларират на своя своята собствена отговорност, предупреди Ананиев.

Вътрешният министър Младен Маринов препоръчва в рамките на 2 дни всички, които работят на места, които са извън областните градове, да се снабдят със служебни бележки. Силовият министър призова хората да спазват разпоредбите, да си подготвят документите и да продължават да спазват дисциплината.

„Транспортът е кръвта по артериите на България. Той не може да се ограничава“, увери и генерал Мутафчийски.

За междуградско пътуване обаче ще трябва да има декларация за целта на пътуването.