Glass ballot box and a small Bulgaria flag. 3d illustration

Изборите свършиха, какво предстои

© Дневник

Резултатите от вота на 4 април правят нови парламентарни избори един от най-вероятните сценарии за бъдещето. По данните от 100 % паралелно преброяване на „Алфа Рисърч“ бъдещият парламент ще бъде от поне шест партии, като влизането на ВМРО е на ръба. Изненадата е втората позиция на „Има такъв народ“, които изпревариха БСП .

В понеделник се очакват данните от чужбина, които ще повлияят на разпределението на процентите и мандатите.
Според обявените резултати (към полунощ на 5 април) обаче формулата за съставяне на коалиция в новия парламент изглежда много трудна задача като се имат предвид и предварителните заявки кой с кого не би партнирал.

За избиране на ново правителство е необходимо обикновено мнозинство, т.е. 50% плюс един от участвалите в гласуването. При 240 народни представители необходимото мнозинство е 121 гласа. Дори и ВМРО да успеят да влязат в новото Народно събрание с досегашния си партньор ГЕРБ имат 80 гласа и подкрепата явна и неявна на ДПС (30 мандата) също не е достатъчна.

Премиерът Бойко Борисов обаче поиска да остане във властта от позицията на първа политическа сила, като в монолог пред джипа се обяви за нуждата от неясно какъв тип правителство от експерти поне до края на годината заради пандемията и очаквани евросредства.

Всичко, което трябва да знаете за:

ГЕРБ и БСП твърдят, че не е възможна коалиция помежду им. Слави Трифонов също се отрече няколко пъти от ГЕРБ, БСП и ДПС, а допусканите от него партньорства с „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри, вън!“ биха събрали общо 87 гласа.

Формацията на Мая Манолова също показа в кампанията, че приема такава формула. От „Демократична България“ и в изборната нощ заявиха, че коментари и разговори ще започнат при официални резултати.

Кога ще има официални данни

Официалните резултати трябва да бъдат обявени до 4 дни – най-късно на 8 април, а имената на избраните за народни представители – най-късно на 11 април.

След това президентът Румен Радев трябва да свика първото заседание на новоизбрания 45-и парламент, на което обикновено се избира ръководството му. Срокът по Конституция е до месец след изборите, но очакванията са държавният глава да не бави свикването на депутатите, тъй като неведнъж е заявявал, че иска страната бързо да има действащо Народно събрание.

Представител на коя партия ще събере гласове за председател на парламента ще е един от първите тестове за възможни обединения. Той се избира с обикновено мнозинство (тоест повече от половината от кворума в зала).

Първият мандат и възможностите пред ГЕРБ

Според Конституцията президентът след консултации с парламентарните групи възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група – тази на ГЕРБ, да състави правителство.

Няма срок, в който държавният глава да връчи първия мандат, но срокът за изпълняването му е седем дни.
Очакването и тук на фона на отношенията Борисов – Радев е президентът да не бави връчването на мандата на ГЕРБ.
Първоначално до изборите партийци твърдяха, че ГЕРБ няма друг кандидат за премиер, освен Бойко Борисов.

В изборната нощ в монолога си самият той призова за мир и да сложат „експертите напред“ до декември, което би могло да значи, че няма да е премиер, а ще предложи експертно правителство. От друга страна Борисов обяви, че няма по-опитен от него.

Досега ГЕРБ обясняваше, че няма да се коалира с БСП и ДПС, но никоя от останалите формации – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“, както и БСП, не иска да я подкрепи. Правителство на малцинството с подкрепата на ДПС засега изглежда трудно да работи.

Кандидатът за премиер на ГЕРБ има седем дни или да предложи състав на Министерския съвет, или да върне мандата неизпълнен.

Мандатът отива при… Слави Трифонов

Ако мандатът бъде върнат неизпълнен, той отива при втората политическа сила, която – според данните на социологическите агенции към полунощ – е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов.

До момента публично не е коментирано кой би бил евентуален кандидат за премиер на партия на Слави Трифонов, а самият той избегна директен отговор на този въпрос в разговора с феновете си като каза, че премиерът се назначава от парламента.

Кандидатът за министър-председател на БСП би бил лидерът Корнелия Нинова, която твърди, че коалиция с ГЕРБ няма да има.

Досега „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“ са допускали поне взаимодействие помежду си. Представители на „Демократична България“ са заявявали, че няма как да работят с ГЕРБ, БСП и ДПС, а на „Изправи се! Мутри вън!“ – с ГЕРБ, ДПС и „патериците на Борисов“.

Няма срок за връчването на втория мандат, но кандидатът за премиер също има седем дни или да предложи състав на правителство, или да върне мандата неизпълнен.

Ролята на президента

Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът може да има решаващата роля за сформирането на следващото правителство, тъй като избира на кого да връчи третия мандат. Срок за връчване пак няма, но избраната формация също има седем дни да изпълни мандата.

Ако и третият мандат е неуспешен, президентът ще трябва да назначи служебно правителство и да насрочи извънредни парламентарни избори. По Конституция той няма право да свиква служебно правителство три месеца преди края на мандата си, т.е. след 21 октомври т.г., но много преди този срок се очаква да се разбере дали ще има мнозинство в 45-ия парламент или нови избори.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *