Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира тридневни ефективни протестни действия на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам, информира БНР.

Те настояват да не се удължава за България действието на европейския регламент за безмитен внос на стоки от селскостопански произход от Украйна. Протестиращите посочват, че вносът на украинско зърно блокира търговията на родното производство, а складовете на земеделските производители са пълни със залежала продукция.

По думите им пазар за българското зърно няма. След около два месеца предстои жътвата. Новата реколта няма къде да бъде прибрана и няма изгледи ситуацията да се подобри, ако украинският внос на селскостопански стоки в страната продължи, обясни председателят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите очакват подкрепа и от земеделския министър и го призоваха да дойде на протеста.

Между 10 и 11 часа всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им протест няма резултат, са готови да продължат.

Загубите за българските производители се изчисляват на 800 милиона лева, а в областта продукция за 34 милиона залежава по складовете, твърдят фермерите.

На протеста се появи и министърът на земеделието Явор Гечев. Той заяви, че има големи количества зърно, които не са продадени и уточни, че се чака новата реколта.

По думите му се очакват плащания от ЕК, но субсидията не може да замести доходите на българските производители. Според Гечев държавите които са по-близко до Украйна плащат много по-висока цена

България ще настоява за допълнителни мерки. Искаме решения по отношение на прословутата европейска солидарност. Надявам се този протест да бъде чут в европейските институции, каза още министърът.

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Зърнопроизводители протестират срещу вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и срещу европейския План за възстановяване