„Ако сравняваме месиите, то те са две в месианството. Първият проект е на Слави Трифонов – там малко месията е на години, докато Кирил Петков и Асен Василев, може да се спекулира, че могат да растат. Не бива да се подценяват старите месии„.

Това заяви доц. Петър Чолаков от Института за изследване на обществата и знанието при БАН в сутрешния блок на БНТ.

Точно какъв процент ще получат е спекулативно да се говори, но е важно по мнението на Чолаков с какви хора Кирил Петков и Асен Василев ще се обединят. Едни такива съмнения биха могли да навредят на формацията на двамата бивши служебни министри на икономиката и на финансите.

Леви, десни, Коалиция на почтените към 121 депутата на промяната в следващо НС вижда Кирил Петков

Леви, десни, Коалиция на почтените към 121 депутата на промяната в следващо НС вижда Кирил Петков

Той е категоричен, че искат да управляват и преговарят с 6-7 партии

Чолаков открои, че двамата изглеждат образовани, подготвени и с практически опит, но са започнали с грешка като търсили партия, която е директен мандатоносител („Екогласност“, които са част от БСП). Той призова Асен Василев и Кирил Петков да внимават с партията мандатоносител, за да не се окаже воденичен камък.

Според Чолаков това, което е коз на Петков и Василев – отсега говорят, че в следващия парламент трябва да има разбирателство, че са готови на компромис и биха разговаряли с останалите партии. За останалите партии на протеста надеждите и очакванията били ИТН да проявят по-голяма гъвкавост за съставяне на правителство, но не я проявили.

Това, което върви като скрит замисъл на двамата бивши служебни министри, че ако си признаят греховете ГЕРБ и ДПС, да подтикнат една вътрешнопартийна опозиция в двете партии. За каква обаче вътрешнопартийна опозиция може да се говори с изявени лидерите на ГЕРБ и ДПС?, запита Чолаков.

Трифонов с факти срещу лъжата, че ИТН носят вината на 46-тия парламент

Трифонов с факти срещу лъжата, че ИТН носят вината на 46-тия парламент

Преди да се разочароваш, трябва да се очароваш

По думите му политиката е процес, който е дълбоко емоционален – хората харесват или не харесват определени кандидати. Политиката е отношение приятел-враг и има такива отношения, които са свързани с очарование и разочарование. ИТН трябва да разберат къде грешат, да говорят по-обрано и да смекчат политиката, посъветва Петър Чолаков.

Всичко зависи от това какво ще направят ИТН в предстоящата предизборна кампания за тяхното крайно класиране на предсрочните парламентарни избори на 14 ноември. Той отсече, че сега вече е време за ред в хаоса.

Янев даде на министрите Конституцията и обеща работа и стабилност до изборите

Янев даде на министрите Конституцията и обеща работа и стабилност до изборите

Премиерът открои два наследени проблема пред служебното правителство

Като оценка на служебното правителство на Румен Радев, Чолаков посочи, че това, което продължава да прави служебният кабинет е да трупа рейтинг с разкриването на корупционни практики на предишното управление. Позитивите му биха могли да се пренесат в спечелването на втория президентски мандат на Румен Радев, отбеляза политологът.

Според него част от избледняването на общественото одобрение на служебното правителство е, че хората искат да видят редовно правителство – да има конструктивност, нормален диалог и да се сложи край на острия тон в парламента.