IMG_1511(1)

ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПЛАТФОРМАТА НА ЕС „ИНТЕЛИГЕНТНО СЕЛО“ У НАС

 

Непосредствено след срещата на ръководството на Министерството на земеделието и Българския фермерски съюз с фермерската общност на страната и Бургаския регион, състояла се в Рибарското селище край Бургас, председателят на Българския фермерски съюз и експерти се запознаха  детайлно със състоянието и проблемите на развитието на планинската част на Община Созопол, част от т.н. „Черноморска Странджа“.

Face(1)

Рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас вече се превръща като място за културни срещи и конгресен туризъм

Осъществено бе двудневно делово посещение на Пчеларска ферма „Странджа“ в созополското село Индже войвода. На срещата със собствениците на фермата бяха обсъдени проблемите на развитието на пчеларството в района. Анализирано бе прилагането на съвременни цифрови технологии в пчеларската ферма „Странджа“, които са довели до положителни промени в странджанското село.

Откроиха се възможности за присъединяване на фермата като пилотен проект от българска страна към платформата на ЕС  за интелигентно европейско село. Тази платформа бе дискутирана неотдавна в реч на евродепутата от ДПС Атидже Алиева – Вели и доклад пред членове на Европейския парламент в Испания, в присъствието на Хосе Луис Родригес Сапатеро – бивш министър-председател на Испания.

Ето какво заяви  Атидже Алиева – Вели в своята „испанска реч по повод на класацията на България на предпослено място“ в ЕС в усвояването на цифровите технологии:  „Все по-широко разпространената употреба на „Информационни и комуникационни технологии (ИКТ в различни области на живота води до промени както за гражданите, така и за организациите. Въпреки това, заедно с новите възможности за социално-икономическо развитие, идват и нови рискове, свързани с появата на нов тип неравенства. Една от тези заплахи е цифровото разделение, особено между градските и селските региони.

 Скорошният ни опит доказа, че цифровизацията може да преодолее физическите разстояния, за да ни предостави възможности и услуги, независимо къде живеем – стига да имаме добра цифрова свързаност. През последните няколко десетилетия, обаче, дигитализацията изостри различията между селските и градските региони, където трябваше да ги смекчи.

Концепцията за „интелигентни градове“ вече дава плодове в цяла Европа. Логичен следващ ход за нас е да разработим „интелигентно село“. Имаме задълбочена стратегия и подходящи технологии за съживяване на селските региони, обръщане на тенденцията на обезлюдяване и защита на хората от бедност“.

След работната среща в странджанската пчеларска ферма, председателя на Българския фермерски съюз информира в Созопол кмета на общината г-н Тихомир Янакиев за резултатите от посещението и решението Българския фермерски съюз в сътрудничество с Програмно-координационния център за научни изследвания – Екопан ЕООД и възстановения филиал на Истититута по роботика при БАН в гр. Малко Търново да осъществят пилотен проект за тази част на Странджанския край. Целта е развитие на платформата „Интелигентни села в ЕС и България“, за което от името на българската фермерска организация да бъде информирана евродепутата Атидже Алиева – Вели. Очаква се тя да приеме поканата на Българският фермерски съюз.

На снимката: Председателят на Българския фермерски съюз Георги Стоянов дари специално изработено копие от сертифицираната дигитална карта на Странджа, М1:100 000 на собствениците на пчеларската ферма Ралица Кунева и  Димитър Станчев. Картата е надеждна основа за цифров модел – основа на бъдещите проекти за развитие на европейската платформа в селищата на забележителната европейска планина. На нея е отразено в пълнота природното и културно-историческото наследство на Странджа установено от българската наука. Изследванията са обхванали близо 14 000 кв.км.от планината, от които 4 000 на европейска територия.

Сн. Българския фермерски съюз

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *