Действащите към момента противоепидемични мерки продължават да се прилагат до 21 декември без промяна. Това е решението след работно съвещание, проведено в събота, в Министерски съвет. На него са присъствали министър-председателят Бойко Борисов, членове на правителството, Националния оперативен щаб, на ваксинационния щаб и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В четвъртък следващата седмица на Борисов ще му бъде предоставен подробен доклад за ситуацията, на базата на който да бъде взето решение за мерките след 21 декември, така че гражданите да са достатъчно рано информирани какво предстои.

„На този етап министърът на здравеопазването Костадин Ангелов не препоръчва разхлабване на мерките, действащи на територията на България. Въведените мерки отчитат резултат с това, че новите случаи на заразяване не нарастват. Като 14 дневна заболеваемост България продължава да се намира на 14-о място, като заболеваемостта спада под 600 на 100 000 души. И макар и да нараства броят на изписаните от болниците, тенденцията е за запазване броя на пациентите в реанимациите.

И според председателя на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски тенденциите са все още са крехки и същевременно не се вижда ясен хоризонт за овладяване на ситуацията в световен мащаб. Кметът на София Йорданка Фандъкова също е изразила мнение, че и през следващата седмица мерките трябва да останат непроменени. Ако занапред ситуацията го позволява, имаме готовност да разхлабим мерките, като започнем с отваряне на детските градини, добави Фандъкова.

Въпреки решението премиерът Борисов е подчертал, че мерките дават резултат, а на 21-ви „сме поели ангажимент и трябва да го спазим„. Министър-председателят смята и че и след този срок е важно да бъде запазен баланс, а обществото ни да продължава да действа разумно и отговорно, така че да не се увеличи отново натискът към болниците, да не се загуби ефектът от ограниченията през трите седмици и грижата за здравето да бъде водеща.“ Винаги сме били честни с хората, затова всеки ден наблюдаваме и оценяваме ситуацията, всички заедно трябва да минем през тази криза“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов.

Борисов напомни, че и към днешна дата България има едни от най-либералните мерки и хората имат най-голяма възможност за движение. Борисов изтъкна, че според експертите най-оптимистичният вариант за подобряване не ситуацията е с хоризонт месец май, а за ръст на икономиката – през октомври месец следващата година.

Въпреки че към днешна дата оздравелите са повече от заболелите, това не ни дава основание да кажем, че вече няма да са докторите тези, с които първо ще се съобразяваме, заяви премиерът.

Борисов напомни за продължаващата подкрепа за бизнеса и гражданите.