Някой се опитва да провокира ако не война, то някакви военни действия. Това заяви пред Нова телевизия руският посланик у нас Елеонора Митрофанова. Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна, изтъкна тя. Украйна се използва като предлог за нагнетяване на напрежение, смята руският дипломат. За какво ни трябва да водим война с Украйна, Тя е наш съсед, трябва да живеем мирно с тях, отсече Митрофанова. Западът истеризира и въоръжава Украйна, което е опасно, защото това оръжие ще се разпръсне в различни посоки. Русия провежда учения, защото се страхува от нападение. Тя е срещу членството на Украйна в НАТО. С руските учения се демонстрира сила, за да се замислят тези, които обмислят провокации срещу Русия.

Защо се доставя в Донбас смъртоносно оръжие, пита посланик Митрофанова. Тя настоя да се спазват минските споразумения. Единствено в дипломацията дипломатът вижда решение на кризата с Украйна. Цялото това въоръжение ни настройва едни срещу друг, каза Митрофанова. Тя недоумява защо Европа мисли за война. България не е мишена на Русия, увери руският дипломат. Русия винаги е била сигурен външнотърговски доставчик, обясни тя относно възможността да ни спрат газовите доставки. Ако бъде спрян Северен поток 2 това ще увеличи инфлацията на Запад и ще пренасочи доставките на руски газ.

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Украйна негодува, че държави не смеят да ѝ помогнат заради зависимост от Русия

Страната се надява Берлин да преосмисли отказа си да ѝ достави оръжие

Тя не отхвърли възможността преговорите с Газпром сега да зависят от доброто отношение на България към Русия. Ние никога първи няма да започнем първи никаква война, категорична бе Елеонора Митрофанова. Главните лобисти на Русия тук е историята между двете страни, по думите й. Ние много дълбоко сме свързани, убедена е тя. Никой в Русия няма да каже, че България е наш враг, поясни дипломатът. Всички конфликти, според нея, се решават на масата на преговорите с чаша добро вино.