1366x768

ЕКСКЛУЗИВНО:ТУРЦИЯ ПОДАВА РЪКА НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ ЗА ШЕНГЕН!

 

Фериботи и бързоходни пътнически кораби тръгват от турски пристанища към река Дунав!

 

 311714716_10229141331823675_6392090650342793367_nКрасимир Косев

 

 

 

 

Половинчато и обидно  решение за влизане на България и Румъния н Шенгенското пространство само  по въздух и вода ще бъде оптимизирано  с помощта на съседна Турция.

Това съобщи спец.кореспондент на „Несебър нюз” в Истанбул д-р Хикмет Касимов.

 

От него ние имахме информация ,че още в началото на втория мандат на президента Румен Радев са започнали интензивни контакти и разговори с президента на Турция Ердоган,свързани с предстоящото ни присъединяване към Шенген.

 

Турция не се е отказала от присъединяване към ЕС ,и това е било заявено на скорошната среща на външния министър Хакан Фидан  с испанският му колега Мануел Алберас.

picture20  От няколко години в Турция се строят десетина ферибота и още толкова пасажерски кораба на въздушни криле,предназначени за река Дунав.Както е известно ,река Дунав е втората по дължина европейска река.Тя протича през десет европейски държави-Германия,Австрия,Словакия,Унгария, Хърватия,Сърбия,Румъния,Молдова и Украйна.

Дунав е единствената голяма европейска река ,която се влива в Черно море ,следвайки посоката от запад на изток.

В случая това я прави изключително атрактивна за шенгенското присъствие по вода за България и Румъния.

Преговорите между президентите на България и Турция за използването на турски товарни и пътнически кораби са вече финализирани ,съобщи нашият кореспондент д-р Касимов.

 

unnamed4Очаква се новото служебно правителство на България до края на април да подпише договор със съседите ,след което корабите ще преминат през териториалните води на България и Румъния и ще навлязат в река Дунав.

 

Това ще стане през територията на Украйна,която драгира канала Бистре,дълъг около 10 километра с увеличена плавателна дълбочина от 3,9 на 6,5 метра.

 

Ferryboat_CalafatНа пристанищата по Дунава в България и Румъния освен сегашните фериботни центрове Свищов-Зимнич,Оряхово-Бекет ,Видин- Калафат и Русе –Гюргево ще бъдат оптимизирани  и други,където турските  фериботите ще поемат значими товари,а пътническите кораби ще пътуват до държавите по поречието на реката.

 

65b45464e2f419c7671d4b365070a5f0По този начин ще бъде разтоварен трафика на Моста на дружбата край Русе и ще се помогне значително за многократно повече товари между България и Румъния ,както и  и за  пътуване на хора ,използващи шенгенското предимство по вода.

 

От прекрасната идея ,освен икономическият ефект ще спечелят президентите на България и Турция,както и гражданите на двете съседни държави,които и досега си сътрудничат в областта на движението и туризма.

 

PERSONEL ÇEKİMLERİ

Споразумението с Турция е в тон с идеята на страната   за Международен  ден на нулевите отпадъци ,отбелязан от ООН за втори път на 30 март,както и с възходящото развитие на международния туризъм в нашата южна съседка.

 

991-ratio-dunav-ruseОчаква се подадената ръка от Турция да стимулира и ускори приемането на България и Румъния в Шенген и по суша.Независимо от това, фериботите и пътническите кораби ще продължат да работят по Дунав,носейки икономически и репутационни ползи и на трите държани.

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *