Народните представители приеха на второ четене предложението на „Демократична България“ държавата да може да поеме контрола на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим“ в Бургас при извънредни обстоятелства. „За“ предложението гласуваха всички партии без „Възраждане“.

Законът ще се прилага в ситуации, когато е застрашена националната сигурност, а за пример се взимат действията на държави като Италия, която също пое контрол над руска рафинерия.

Предвижда се при възникване на подобен казус дружеството да бъде управлявано от особен управител, който да е начело за период от шест месеца с опция удължаване на срока с още шест, тоест за максимален период от 1 година. Той няма да има право да се разполага с имуществото и активите на дружеството, като ще бъде назначаван от министъра на икономиката и индустрията.

НС прие да се назначава държавен оператор в "Лукойл"

НС прие да се назначава държавен оператор в „Лукойл“

„За“ гласуваха 148 депутати, 23 бяха „въздържали се“

Единствените, обявили се против законопроекта – от „Възраждане“, съзряха опит за национализация, криеща се под „лъскави изрази“. „Ако това предложение бе направено преди време, без оглед на сегашната ситуация, има смисъл. Няма лошо да се национализира рафинерията, нека се национализират и американските ТЕЦ-ове“, каза Цончо Ганев. В сегашната ситуация обаче, смята народният представител, когато България е близо до военните действия и помага оръжейно на една от страните, това е допълнително въвличане в конфликта.

Никъде в нашето предложение не става дума за национализация, става дума за нещо съвсем друго. Например в Германия подобният закон е много по-рязък по отношение на руските активи и рафинерии. Ние предложихме много по-гъвкав подход, отчитатйки и националния ни манталитет. Не трябва да се извиват ръцете на българската държава“, контрира Ивайло Мирчев от ДБ.

След спорове и компромати НС вдигна вноската на "Лукойл"

След спорове и компромати НС вдигна вноската на „Лукойл“

Отстъпка за гориво на литър гориво ще има, но само за уязвими групи, които ще определи МТСП

„Национализация означава да бъде отнета собствеността. Никъде в българското законодателство от 90-та година насам няма такива текстове“, добави и вносителят на законопроекта Мартин Димитров. „Спрете с тези спекулации, защото вашите интереси не са да има силна държава. Други са вашите интереси“.

Изживявам шокиращ шок от това, което казвате. Мога да ви изкарам десетки ваши изказвания и на цялата ваша популация от грантово мотивирани говорители. Вие сте тези, които продадоха „Нефтохим“ и то на руска фирма. Това, което правите в момента, е в интерес на САЩ. Българският национален интерес изискваше никога да не се продава българската рафинерия, защото една частна фирма, била руска, била каквато и да е, би могла винаги да реши да саботира държавата. Защо продадохте „Нефтохим“, репликира Костадинов.

С нов закон ДБ отнема терминала "Росенец" от "Лукойл"

С нов закон ДБ отнема терминала „Росенец“ от „Лукойл“

Партията внесе законопроекта в НС

Според енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев пък вносителите от ДБ не са обяснили добре идеята на законопроекта. Не се касае за национализация, а държавата няма никакъв интерес да поема управлението върху рафинерията, а става дума за даване на възможност ако „Нефтохим“ прекрати дейност по политически причини например, държавата да може да продължи дейността на дружеството, обясни Добрев.

Обложиха свръхпечалбите на "Лукойл" и "Литаско"

Обложиха свръхпечалбите на „Лукойл“ и „Литаско“

Завиден брой гласове подкрепиха законопроекта на Делян Добрев

Словесен сблъсък при дебатите по закона, макар и не по същество, си спретнаха БСП и „Възраждане“. На трибуната излезе Иван Ченчев, който бе възмутен от думите на Цончо Ганев, че България изнасяла оръжия за Украйна преди решението на парламента от последните седмици. Народният представител от партията на Костадинов опроверга „бившата социалистическа партия“, на което му бе отговорено, че е „лъжец“ от председателя на парламентарната група на социалистите Георги Свиленски. Като „безродници“ пък окачестви в отговор Ганев червената партия. БСП поискаха наказание за Ганев и дори го призоваха да си подаде оставката като заместник-председател на НС, но нито едно от двете не се случи.