До 4 седмици най-вероятно държавните служители и учителите също ще бъдат задължени да имат зелен сертификат. Мярката се обмисля и се подкрепя и от образователния министър Николай Денков.

Предложението за сертификата е на експертите на Министерството на здравеопазването и аз им вярвам, че това е правилното решение. В студиото на Нова телевизия Денков заяви, че в системата не може да се въведе моментално мярката, защото тя ще остане без учители. Така индиректно той призна, че интерес към ваксинация в системата на образованието няма, а и броят на ваксинираните учители продължава да е нисък.

4522 нови случая на коронавирус, починаха 107 души

4522 нови случая на коронавирус, починаха 107 души

6494 души са хоспитализирани…

Хората, които се противопоставят на мерките, които искат да не се ваксинираме и да си живеем нормално живота, лъжат. Няма такова нещо в света. Тези, които смятат че свободата идва без мерки и ваксиниране, лъжат своите избиратели и българите.“ Николай Денков е категоричен, че не трябва да се вярва на лъжепророците, както обаче е станало в българското общество: „Ако не спазваш мерки и не си ваксиниран, хората се разболяват и губят живота си.“ Денков обаче заяви, че не приема никакви критики към МОН вече – направили са всичко по силите си, за да убедят и информират хората. Критиките трябва да се отправят според него към лъжепророците и хората на трибуните.

Денков: Зеленият сертификат не поробва, а освобождава в буквалния смисъл на думата.

Няколко стотин ученици се разболяват дневно, подчерта Николай Денков и обясни, че бониците са пълни, а системата колабира.

Преди образователния министър в студиото заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров обясни, че в настоящата заповед служителите в администрациите са изключени, защото това щяло да попречи на услугите и на гражданите, и на бизнеса. Въвеждането на тази мярка и за държавната администрация обаче се обсъжда.

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

МЗ въвежда официално вход със зелен сертификат

Документът става необходим от четвъртък

Тези, които не притежават зелен сертификат и нарушават мерките, ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е до 1000 лв. Ако има съмнение, че документът е фалшив, може да се повдигне обвинение. При системни нарушения пък обектите могат да бъдат затваряни и да им се отнема и правото да работят със здравен сертификат. Органите, които проверяват, са РЗИ, полицията и служители на общините.

„Когато и мерките бяха меки, пак до голяма степен не се спазваха. При тази ситуация контролът ще се засили, основно ще разчитаме на полицията, тъй като правата на РЗИ са малки“, обясни д-р Петров.

Относно отправените запитвания защо не се издава зелен сертификат на хора с много антитела, зам.-министърът обясни, че мярката у нас не може да се промени, докато не бъде променена на европейско ниво. От решението на експертите зависи и срокът за признаване на защита след преболедуване.

 

„Ако променим изискването, ще излезе, че сертификатът не е европейски и въвеждаме мерки на своя глава. В ЕС и САЩ антителата не се признават за издаване на сертификат. От медицинска гледна точка те могат да бъдат показател“, обясни Петров и подчерта, че решението не може да бъде взето от министъра, без да бъде препоръчано от експерти, защото ще бъде политическо и популистко.

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат - локдаун

Кацаров: Ако няма резултат от зеления сертификат – локдаун

Преболедуване с антигенен тест, направен в болница или лаборатория, дава зелен сертификат

Относно признаването на антигенните тестове за издаване на сертификат, д-р Петров обясни, че промяната ще бъде въведена скоро, но това зависи от „Информационно обслужване.“ С тях обаче се работи трудно, призна зам.-министърът.

Ще се признават всички тестове, направени след 1 декември 2020 година. Обсъжда се и издаването на сертификат след първата доза.

Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Омбудсманът поиска веднага безплатни антигенни тестове и сертификат за антитела

Какво да правят работниците, които не могат да се ваксинират, пита Диана Ковачева