До края на седмицата ще станат ясни мерките за битовите абонати, засегнати от енергийната криза с увеличението на цените. Това заяви в Троян председателят на Комисията по бюджет и член на Комисията по електронно управление и информационни технологии Любомир Каримански, цитиран от Нова телевизия.

По негови думи проблемите с енергетиката са в ход на решаване. Няма да има такава голяма тежест това, което предизвика смут в цяла България от гледна точка цените на енергопроизводителите, най-вече на търговците към крайните потребители, увери той.

Каримански посочи, че тази седмица ще излязат конкретните мерки за битовите потребители, а също и критериите за бизнеса.

Добавят 860 млн.лв. за компенсация на бизнеса за скъпия ток

Добавят 860 млн.лв. за компенсация на бизнеса за скъпия ток

Около 100 млн. лв. ще струва на бюджета добавката за ваксинация на пенсионерите

Той обясни, че се обсъжда таванът от 30% компенсации да бъде качен на 35-40%, защото имало такъв ресурс.

„Пари има в държавата, важно е начинът, по който ги изразходваме и да знаем, че когато има такъв тип увеличение на електричеството и газа, много често за бизнеса трябва да бъде споделен рискът. Няма как държавата да го понесе целия“, подчерта депутатът.

Той изрази мнение, че покачването на цените и инфлацията в по-голямата си част е проблем, който не се е генерирал вътре в страната, а е привнесен у нас от другите европейски страни.

Каримански заяви и че към битовите абонати ще се подходи с мерки, които са необходими към всеки един от тях. Засега те са в обхвата на мораториума.

Ние като коалиция ще намерим начин, по който всеки един битов абонат да бъде справедливо компенсиран, обеща депутатът.