84839027_2570168836601769_8502278784844562432_n

Днешните потомци винаги ще са им длъжници

 

 

20 о.з.Максим МомчиловМаксим МОМЧИЛОВ,о.з.майор

 

 

 

 

 

 

 

Повече от 32 години периодично ми се налага да изтъквам необходимостта, освен за 9 май- Деня на победата, да се издигне паметник на загиналите в Балканската, Съюзническата,Първата и Втората световна война в Несебър.Тази идея се изтъкна  по-рано от Инициативния  граждански комитет за поставяне на паметна плоча по случай 100-годишнината на българската авиация в Несебър.

 

Йордан Йорданов Осем години по-късно /2012 г./ периодично от Инициативния комитет в състав: Андрей Колев, Бончо Бончев, Георги  Дамянов, Димитър Дамянов, Димитър Чавдаров, Дочо Дочев,  Йордан Йорданов- председател/на снимката/,Красимир Хърлев, Максим  Момчилов, Янко Йорданов /в чужбина/  публикува във вестник „Слънчев бряг прес” и други електронни медии да бъде издигнат   паметник  или друг паметен знак за Освобождението  /1878 г./ на града.

 

Затова подкрепят идеята и от Народно читалище „Яна Лъскова Христо Николов1905”, от ръководството на СОСЗР-Несебър,а и от националното движение „Русофили”-Несебър,на който е председател о.з.подп.Христо Николов/на снимката/.

Това, първото Освобождение от /191 г.-1829 г./ също не се активира от общинската власт и ръководство, в т.ч. от читалища и разни СНЦ-та.Ето защо се налага още веднъж да се заяви предложението за паметник на Освобождението, а заедно с тях на ветераните от войните.

В тази връзка не може да не се отбележи участието  на месемврийското население във “Филики Етерия”,когато през 1821 местният революционен комитет,ръководен от месемврийския митрополит Йоан е разкрит.Тогава съзаклятниците са заловени,а митрополитът е отведен в Истанбул и екзекутиран.

За останалите участници в заверата бесенето било предвидено извън града,но щастлива случайност отменя изпълнението на смъртните им присъди. Друг случай в който жители на Несебър са помагали на руските войски е този от периода 1770/1771.Става въпрос за съдебния процес,който се е състоял на 20 февруари 1771,описан в османо-турски документ,съхраняван в ориенталския отдел на Националната библиотека „Св.св.Кирил и Методий”.

В документа са посочени имената на лицата,проявили се с поведението си като врагове на османската власт и поддръжници на Русия.Това са: месемврийският владика Макарий,местният коджабашия Арслан и неговият син Янаки,поп Янаки,хаджи Тодораки,хаджи Васил и сина му Стефан Вълчев,Панайот Мойов и Константин Желев.

Днешните потомци винаги ще са им длъжници,дори и да изпишат имената на предците си със златни букви.     

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *