Ахмед Доган се опита да препоръча ДПС да не подкрепя правителството на Росен Желязков, но аз ще изпълня волята на хората. Това заяви председателят на ДПС Делян Пеевски пред журналистите в Партийния дом.

По думите му хората искат правителство. България трябва да има правителство, ние трябва да се грижим за хората и аз, като лидер на ДПС, съм отговорен само пред хората на ДПС, подчерта Делян Пеевски. ДПС се управлява от своя председател, каза той и обясни, че изпълнява и напълно устава на ДПС.

На въпрос има ли разрив между него и почетния председател Ахмед Доган, самият Пеевски отговори така: „в личен план – не, в партиен план – аз ще изпълня волята на хората“. Така в изявлението си Пеевски на практика потвърди думите на Рамадан Аталай.

Запитан дали е взел партията от Ахмед Доган, Делян Пеевски бе повече от категоричен: „Аз съм председател на ДПС.“

ДПС трябва да изпълни волята на избирателите си. Избирателите ни изпратиха в парламента, за да има правителство, и ако няма правителство с първия, втория и третия мандат, подаряваме България на Путин и на всякакви спасители, каза Пеевски. След това се оттегли, без да отговори на журналистически въпроси.

ДПС изключи от ПГ Рамадан Аталай. Новината съобщи председателстващият заседанието Росица Кирова. Решението е взето единодушно от групата тази сутрин, 3 юли. Малко преди това в студиото на БТВ Рамадан Аталай заяви, че няма намерение да подава оставката си като депутат, което означава, че остава независим депутат.

В парламента в София специално за случая дойде и ръководството на ДПС в Пловдив, за да настоява за изключването на Аталай.

Това ще е вторият депутат от ДПС в групата на независимите, след като и Айсел Руфад бе изключена от ПГ на ДПС. Промяната за Рамадан Аталай вече е отразена на сайта на Народното събрание, а парламентарната група на ДПС намалява на 45 депутати.