640xfeegverg

ГОДЕН ИЛИ НЕГОДЕН ЗА СЛУЖБА?

 

 

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков

 

 

За да спазва ритъма на боя,

          каруцарят пее следния речитатив:

          „Този труден кон

          не издава стон.

          Ще го бия час,

          ще го бия два,

          но ще чуя аз

          нужните слова.

          Персифедрон!
Персифедрон!”
               Константин Павлов, “Алхимици”, 1961 г.

 

На 22 ноември 1859 г. в Лондон е публикувано първото издание на знаменитата книга “Произход на видовете” на Чарлз Дарвин. След като я прочел, Хърбърт Спенсър пише в книгата си “Принципи на биологията”, че водещата сила на еволюцията е survival of the fittest (оцеляване на най-приспособения). Този принцип навлезе в съвременното общество като ненаситна конкуренция за пари и власт. Greed is good (Aлчността е добра) – изрече Майкъл Дъглас в ролята главния герой  Гордън Геко в филма Wall Street: Money Never Sleeps (Уолстрийт: парите никога на спят). Вероятно за това, като запитаха Кърт Вонегът “кой от недостатъците на хората осъждате най-много?”, той отгвори “Социалният дарвинизъм.”

В неделя сутринта на 28 февруари 2010 г. в Националния морски медицински център в Бетезда, щата Мериланд, Барак Обама премина първия си, като президент на САЩ, медицински преглед. Заключението от прегледа е, че той има прекрасно здраве и е способен да си върши работата. Накратко, fit for duty (годен за служба). След това Белият дом, както и други информационни източници, пуснаха съобщения за здравословното състояние на Барак Обама: „Висок 1.85 м, тежи 81.6 кг – измерван, когато е обут и леко облечен  Пулс – 56, артериално кръвно налягане – 105/62. Общ холестерол 209 мг/100 мл – стойност, малко над горната граница, докато през 2007 г. – е 173 мг/100 мл. Това покачване на кръвните нива на холестерола най-вероятно се дължи на превързаността на Обама към сладки храни и сандвичи със сирене. Все още пуши няколко цигари дневно, дъвчи никотинова дъвка, взема антивъзпалително лекарство за хронично възпаление на сухожилието на лявата колянна става, играе баскетбол и голф…“.

Сега, когато в България “трябва да воюваме срещу море от тревоги”, to be, or not to be от монолога на Хамлет в едноимената пиеса на Уилям Шекспир се превърна в fit, or not fit for duty – това е въпросът за депутати и министри. А има такъв президент (ИТП)?

За да спазва ритъма на изборите,

президентът пее следния речитатив:

Този труден парламент

не издава стон.

Ще го питам час,

ще го питам два,

но ще чуя аз

нужните слова:

Ще има актуализация на бюджета

и редовно правителство

ще има“.

През август 2011 г., като навърши 50 годишна възраст, Барак Обама отново се яви на медицински преглед. През юни 2021 г. бившият лекар на президентите Тръмп и Обама разпространи писмо, призоваващо президентът Байдън да бъде подложен на годишен тест за психогодност (когнитивен тест), за да докаже, че е годен да изпълнява задълженията си на президент.

Българските депутати, министри и президент кога ще преминат медицински прегледи? И след това НС,  МС и президентството, както и други информационни източници, ще пуснат ли съобщения за здравословното състояние на избраниците.  За да види Народът годни или негодни(ци) са за служба на Родината.

Иначе съвсем ще я закъсаме:

ИТН + ИТП = ТТН*

____________________

*Тежко на такъв народ.

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *