Парламентарните групи на „Възраждане“ и „Има такъв народ“ внасят проект на решение парламентът да свика референдум за запазване на българския лев. Пред журналисти в кулоарите на Партийния дом депутатът от „Възраждане“ Цончо Ганев представи въпроса на референдума „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 г.“.

Той изтъкна, че решението на Конституционния съд не е определило въпроса като противоконституционен и отново проекта на решение ще бъде внесен – за да може българският народ да каже се произнесе дали иска да влезе в Еврозоната в следващите 20, 40 или 50 години. Трябва да се отиде на референдум, за да може българският народ да се произнесе по въпроса. Ако българският народ поска Еврозоната, тогава ще влезем в Еврозоната, подчерта Цончо Ганев.

Той отбеляза, че по оценка на Световната банка България не отговаря на критериите за влизане в Еврозоната до 2043 г.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов смята, че България трябва да влезе в Еврозоната, но когато страната е готова. ИТН подкрепят референдума на „Възраждане“ по морални причини и поради факта, че са събрани нужните подписи. Ако референдумът все пак състои ИТН ще искат техните избиратели да гласуват против въпроса за запазване на българския лев, който задава въпроса, но решението трябва да бъде на българските граждани, а не на политиците.

Възраждане продължава борбата за запазването на българския лев

Възраждане продължава борбата за запазването на българския лев

Партията ще търси вариант този казус да се реши в Европа