Визите ни за русначетата стават безплатни

Руските деца до 16-годишна възраст вече ще идват с безплатни визи на детски лагери и фестивали у нас. За това са се договорили министърът на туризма Николина Ангелкова и ръководителят на федералната агенция по туризъм на Руската федерация Олег Сафанов.

Двамата са се срещнали вчера и с премиера Бойко Борисов и са обсъдили възможностите за облекчаване на визовия режим с цел да си върнем руските туристи в страната ни. В момента издаването на визи за организирани руски детски групи, които идват на определени фестивали, също е безплатно.

Изискванията обаче са значително по-големи, като например „промоцията“ се отнася за много по-малък брой събития и също се изисква разрешение от общината, в която се състои фестивала.

„Вече сме включили обаче над 600 фестивала, които покриват почти цялата година“, се похвали на пресконференция министър Ангелкова и уточни, че визите ще са без пари и за русначетата, които идват на детски лагери. „По нашите курорти има над 60 детски лагери“, се похвали министърът на туризма.

На въпрос дали визите са безплатни при семейните почивки, министър Ангелкова предложи – „Е, просто трябва да отидат и да кажат, че отиват на фестивал„.
По отношение на продължителността на многократните туристически визи министър Ангелкова обясни, че визите за деца са със срок пет години, а за възрастните туристи – една година.
Срокът за тези туристи, които имат имоти в България, е три години.

Друга мярка за привличане на повече туристи от Русия у нас и създаденото удобство, при което от 1-ви февруари ще заработи единен телефонен номер. На него всеки руски турист ще може да получи на руски език цялата информация около своето посещение у нас.

Целта ни е руският турист да се чувства спокоен„, посочи министър Ангелкова. Като друг мотив за това руснаците да изберат България като място за своят почивка тя изтъкна – „Нашата страна е безопасна, сигурна“.

Ангелкова и Сафонов са се договорили още в края на февруари в българското посолство в Москва да се състои кръгла маса за развитието на туризма.

България се намира на 8-мо място като предпочитана дестинация за руските туристи„, посочи от своя страна Сафонов. Той също изтъкна, че един от преследваните цели в диалога между България и Русия е опростяване на визовата процедура.

Print Friendly

Автор: Ванина Недкова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *