10 години БКА (5)

БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФИЯ – С 10 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

 

 

f743618063 (1)Преди десет години българската картографска общност постави началото на своя национална асоциация. Само за десетилетие  Българската картографска асоциация (БКА) се утвърди и бе приета като наш национален представител в Международната картографска асоциация (ICA). Десет години, наситени с активна, добре премислена и организирана работа, с участия в глобални инициативи и домакинства на международни форуми, както и с богата картографска продукция, отговаряща на високите изисквания за сертифициране по възприетите международни правила.

Този целеустремен път има няколко постижения, потвърдени не с домашни самооценки, а с приемането на БКА за равнопоставен участник в международното развитие на геопространствените науки и тяхното приложение в практиката.

Достатъчно е да споменем добре замислената и образцово проведена национална програма на България през Международната година на картата (2015 – 2016) или гостуването в седалището на ООН с представителна картографска изложба, която завърши с първото дарение на съвременни български карти. То бе прието от ръководството на библиотеката на световната организация като изненадващ жест на България.

По-късно дойде и изборът на 20 юли 2019 г. в Токио на председателя на БКА проф. Теменужка Бандрова за вицепрезидент на Световната картографска асоциация и няколко месеца по-късно и за главен ковчежник на авторитетната Digital Earth.

Не можем да подминем включването на Международната картографска конференция на БКА (след Созопол`2018) в глобалния календар на картографските прояви през следващите години. В национален план последователното приемане на сертификацията като инструмент за постигане на качество на картографския продукт помогна за намирането на верните критерии и постигнати международни изисквания и конкурентност.

Карта - община Созопол (1)БКА се наложи като пълноправен участник в международното развитие на тази важна дисциплина – картографията. С времето дойде и номинирането на няколко български специалисти за членове на комисиите на ICA.

Международният търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, един от основателите на БКА, през тези десет години участва пълноценно в нейните национални и международни инициативи.

Сертификат за качество БКА 0003 - СОЗОПОЛ_page-0001 (1)В общността на асоциацията срещнахме и своя творчески партньор – КартГео – Троян и ценна консултантска помощ. Признание за това са международният сертификат за изложбата “Морето сближава всичко далечно” осъществена в сътрудничество с Дипломатическия институт на МВнР и БКА, трансграничният проект “Странджа – Йълдъз – планината без пожари”, националните сертификати за качество на картографски продукт за картата „Странджа“ и туристическата карта на Община Созопол, почетният диплом на д-р Стефан Пейков за принос в съвременната българска картография, както и отличаването на картата на община Созопол с първа награда на Нацоналния конкурс за карти (2018).

Като организация, избрала южното Черноморие и Източна Тракия за основен обект на дейността си, Геопан получи още едно признание – сертификат, който удостоверява статута ни на член учредител на Националната асоциация на българските картографи.

 

ЧЕСТИТ ЮБИЛЕЙ, КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ!

 

 

Илюстрации:

  1. Съвременна туристическа карта на Община Созопол` 2018. Проектирана е в мащаб 1:50 000 и обхваща 1460 кв. км от най-атрактивната част на Южното Черноморие и Крайбрежна Странджа и Община Созопол. Съдържа като вложка и план на града в М 1:15 000.

Сертификат за качество на картографски продукт № 003/10.05.2018. Автори и издатели: КартГео – Троян и Геопан – Бургас

  1. Постер на Българската картографска асоциация – национален представител в Международната картографска асоциация по повод 10 годишнината от създаването й (2011).

 

 

Катя Радева, управител на Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, член учредител на БКА

 

 

Print Friendly

Автор: Катя Радева, управител на Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас, член учредител на БКА


      One thought on “БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФИЯ – С 10 ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ

      1. Димитър

        Геопан-Бургас има ли нещо общо с някогашният Геоплан-проект София. Според мен повечето от картите, не само по черноморието са дело на някогашният топографски институт и геоплан-проект в последствие. За качеството на тези карти оценка може да даде гугъл карти, но допускам без особени корекции и забележки. Та предлагам когато изтъквате достиженията си – не пропускайте да споменете и приноса на предците ви топографи, землемери и картографи.

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *