Българите се страхуват повече за доходите, отколкото за здравето си. Това показва проучване на „Тренд“, проведено в периода 8-15 януари.

62%, от сънародниците ни са угрижени за бъдещето си срещу 28%, които не изпитват подобни страхове. Групата на тревожните расте с възрастта, като в нея най-често попадат хора с ниски доходи.

Запитани „Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с вашето лично бъдеще?“, мнозинството от анкетираните – 27%, посочват „финансова издръжка, доходи, бедност“. „Здравето, да не се разболея от тежка, нелечима болест“ избират 23%, а въпросът „дали ще намеря работа/реализация“ вълнува най-много 13% от българите.

Само 9% от младите на възраст 18-29 г. се страхуват от старостта. Малко над 1/3 от тях се страхуват от самотата, а 40% – от старостта.

Повече от развод (7%) или раздяла с приятели (20%) българите тревожи безпаричието и перспективата да не си добре материално осигурен – този отговор посочват 69% от анкетираните, докато само 25% нямат такива страхове.

72% от българите оценяват здравето си като добро или много добро

72% от българите оценяват здравето си като добро или много добро

75,6% от мъжете у нас определят здравния си статут като добър или много добър, а при жените – 68,8%

По отношение на страховете за родината 68% от българите заявяват, че се притесняват за бъдещето на България, а само 21% – не. Данните сочат, че най-слабо се тревожат за бъдещето на страната си столичани – 33%.

Сред проблемите на страната, които най-масово тревожат сънародниците ни са „обезлюдяването на страната“ (79%) и „емиграцията на младите хора“ (85%).

72% се страхуват от нова икономическа криза, докато политическата криза тревожи половината от попитаните.

Замърсяването на околната среда също буди масова тревога у нас – 79% твърдят, че този проблем силно ги притеснява. Проучването показва, че това важи за всички възрастови групи и живеещите във всички видове населени места.

Като обезпокоителен 67% от българите оценяват и вероятен „срив в пенсионната реформа“.

За недостига на учители са притеснени 62% от анкетираните, а за липсата на лекари – 81%.

Българите вярват повече на лекарите, отколкото на политиците

Българите вярват повече на лекарите, отколкото на политиците

53% от българите не са удовлетворени от здравното обслужване у нас

Най-малък спрямо останалите страхове е делът на страхуващите се от това „да забравим традициите, корените, обичаите си“ – 50%. Други 44% не споделят това мнение.

По отношение на света българите най-слабо се тревожат от технологичния напредък (27%), а най-много – за замърсяването на околната среда (79%).

Двойно повече са загрижените за бъдещето на света (56%) от тези, които не се вълнуват от този проблем (25%).

66% от сънародниците ни се притесняват от глобалното затопляне, 64% – от глобален военен конфликт, а 79% – от замърсяването на околната среда в световен мащаб.

Силно тревожни за българите са и теми като световна икономическа криза – 63%, природни бедствия – 75%, или глобални епидемии – 59%.

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

За 50% от българите доплащането за здраве е проблем

„Галъп Интернешенъл“ отчита доверие в лекарския труд и недоверие в системата и ценообразуването