Агонията трябва да приключи и то по възможност най-бързо. Изборите трябва да се състоят в най-кратък срок и да бъде съставено правителство още в края на април 2023 г. Според Кристиян Вигенин това е напълно възможно. В студиото на Нова телевизия депутатът от БСП изложи основните тези на партията, с които тя явно ще влезе в предстоящата предизборна кампания, след като след няколко дни лидерът Корнелия Нинова ще върне неизпълнен мандата на президента Румен Радев.

Излизаме от този мандат с още по-ниско доверие. С много сериозен риск за конституционния ред в страната„, каза депутатът, макар и да не уточни по-ниското доверие за парламента ли се отнася, или за партията му. Във всеки случай това Народно събрание, по думите на Вигенин, е свършило това, което е можело и е било по силите му, и вече няма работа.

Лидерската среща, организирана от БСП е била правилна стъпка, смята той.

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Нинова връща неизпълнен третия мандат за трети път

Това ще се случи в понеделник

Според Вигенин БСП се е оказала най-добрият танцьор на политическата сцена. „Опитваме се да създадем атмосфера, в която да се получи хубаво българско хоро.“ Той изрази и разочарованието, че „някои решиха да не се хванат на него“. Убеден е обаче, че това рано или късно трябва да се случи. Анализът на БСП при получаването за пореден път на третия мандат показва, че за да може да се случи нещо, трябва да има ясен политически ангажимент от страна на лидерите.

Случилото се в залата на въпросната лидерска среща „беше сериозен разговор за политиката и перспективите„.

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев седнаха не на думи на една маса

Местата на ПП, ДБ и „Възраждане“ останаха празни

БСП обаче няма намерение да променя решението си, по подобие на заявката, дадена от лидера на ГЕРБ Борисов, и няма да влезе в коалиция. Кристиян Вигенин утвърди, че БСП от години се бори системно срещу модела ГЕРБ и ще продължи да го прави. В този смисъл „се борим за промяната много преди да се появят т.нар. сили на промяната„.

Ако трябва ще стоим в опозиция, за да покажем как трябва да бъде структурирана българската политика“, допълни Вигенин.

Вигенин хвърли ръкавицата и на „Продължаваме промяната“: Вместо да обсъжда БСП, ПП като основна партия, която представлява промяната, да направи така, че да спечели следващите избори и да направи правителство.

Това, което разделило бившите коалиционни партньори, по думите на Вигенин, е липсата на визия у „Продължаваме промяната“. Ясно ли проличала и липсата на опит. „Едно е да заявяваш своята опозиция и да работиш на думи срещу някакъв модел, както „Промяната“, друго е да имаш компетентност да създадеш около себе си коалиция и да работиш срещу този модел.“

Денков пита: Защо да ходим на избори, нека БСП и ГЕРБ правят кабинет сега

Денков пита: Защо да ходим на избори, нека БСП и ГЕРБ правят кабинет сега

БСП да върне мандата в понеделник е добро оправдание да не се приемат важните реформи, каза той