Не бих призовал към по-строги мерки, а към по-дисциплинарани мерки. Това заяви премиерът Борисов на извънреден брифинг в министерски съвет.

Властта е била наясно какво ще се случи при разхлабване на мерките и е подготвена за увеличения брой заболели с COVID-19 от последните дни, стана ясно от думите на премиера. Припомняме, че днес бяха установени рекордните 132 новозаразени с коронавирус и 6 души са починали за 24 часа. Можем да поемем този разумен риск, да свикнем с живота с коронавирус.

Никога не сме казвали „корона, чао“не сме ви подвели, че епидемията е свършила, посочи още премиерът. Той напомни, че при взимане на решенията за разхлабване на мерките е взето под внимание това, че вирусът е вече по-слаб, а болниците ни вече имат по-голям капацитет и технически сме подготвени с предпазни средства и лекарства.

Балтов зове да се спазват трите "Д"

Балтов зове да се спазват трите „Д“

По думите му няма конспирация за COVID-19

Ако сега затягаме мерки, първо, това би предизвикало паника и второ, това би подложило на много по-голям риск селскостопанския живот на страната.

Ако бяхме продължили с предишните по-строги мерки щяхме да поболеем хората, смята Борисов и няколко пъти изтъкна, че решенията си взима само и единствено на базата съветите на специалистите, на лекарите. На въпрос как ще бъде овладяно нарастването на броя заболели, Борисов се ядоса и попита: „Предлагате на сложим КПП-та София и извънредно положение в парламента – ще го преживеят ли хората?

Премиерът призова отново гражданите да спазват мерките и най-важното правилото за трите „Д“ – дезинфекция, дистанция и дисциплина. Отделно на това подчерта, че изключително важно е веднага да се отива при лекар и на лечение, а не „две седмици да стискаш вкъщи и да се криеш“.

Доктор Костадин Ангелов, шеф на Александровска болница, увери, че болниците разполагат с всички необходими лекарства, както и с ресурс за се поемат болните. Ангелов избори и запасите на видове лекарства.