Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление, съобщи БТА. Материални щети са нанесени и на търговски обекти в курорта „Слънчев бряг.

 

Над 310 сигнала са подадени за едно денонощие към Пожарната, а само от началото на този ден над 100 са сигналите, на които са се отзовали от началото на този ден.

Най-тежко е положението в областите в Североизточна България – Варна, Шумен, Добрич. Там ураганният вятър, съчетан със снеговалеж, е блокирал много автомобили и пожарникарите са се отзовали на над 100 случая за евакуация на хора от автомобили. Всички случаи са обслужени и към момента няма такива, които да предизвикат безпокойство, заяви директорът на Пожарната Александър Джартов в студиото на Нова телевизия.

Варна вече обяви бедствено положение заради ураганния вятър, очаква се това да се случи и в област Шумен, където има и прекъсване на електрозахранването.

Бедствено положение в община Варна

Бедствено положение в община Варна

Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот

Редица селища са без ток в Североизточна България заради силния вятър и усложнената метеорологична обстановка. Без електрозахранване са 45 населени места в Разградска област, 35 – в Силистренска област, 31 в Шуменска (включително и западната част на Шумен). Отделно 9 селища в Търговищка област също са без ток.

Дежурните екипи на ЕРП-Север работят до отстраняване на авариите.

Пътищата Добрич – Генерал Тошево и Добрич – Балчик са блокирани от закъсали автомобили. Движението е прекъснато, като се очаква пътищата да бъдат почистени. Предвид прогнозата за продължаващ вятър през целия ден днес, не се знае това кога ще е възможно, тъй като непрекъснато се навява нов сняг.

В област Добрич продължава снеговалежът, който към момента по данни на Метеорологичната станция в Добрич е от 39 л/кв.м., силата на вятъра е от 16 м/с. Областната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ са се отзовали на десетки сигнали за закъсали автомобили и паднали дървета.

Над 70 са получените сигнали за паднали дървета на територията на цялата област Добрич. През нощта пътниците от повече от 30 автомобила са поискали евакуация. При спасяване на пътници от закъсал автомобил е закъсал и един пожарен автомобил, който е блокиран на пътя за Генерал Тошево.

Проблеми има и по отсечката Добрич – Варна, където около отбивката за село Дебрене има обърнат камион и пътят е непроходим. Има и много населени места в областта, в които електрозахранването е прекъснало – сигналите са от общините Балчик и Каварна.

Снеговалежът и силният на моменти бурен вятър продължават и към момента. Апелира се хората да не предприемат пътувания, освен в случай на крайна необходимост.

Силен вятър и сняг в Царево

Силен вятър и сняг в Царево

Временно е затворен за преминаване от автомобили подходът при пешеходната алея за кв. „Василико“

В област Бургас също положението е тежко. Към момента в селата Просеник, Разбойна, Сини рид е възстановено енергоподаването, а в останалите села в община Руен екипи на EVN работят за възстановяването. Затворен е Обзорският проход поради снегонавяване и закъсали автомобили. Дюлинският проход също е затворен по информация на полицията. Айтоският проход е отворен.

Силният вятър събори дървета и рекламни табели в Свети Влас, изпочупени са витрини на търговски обекти, улично осветление, съобщи БТА. Материални щети са нанесени и на търговски обекти в курорта „Слънчев бряг.

Областният управител на област Бургас Пламен Янев свиква спешно експертно събрание на оперативния щаб във връзка с влошената климатична обстановка.

Вчера ураганният вятър събори дърво и в София, като предизвика трагичен инцидент. Тополата падна върху автомобил, като причини смъртта на шофьора, мъж на 65-години, и тежко рани съпругата му.

Според информацията от АПИ към 6 часа сутринта сняг вали в областите Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Разград и района на Боаза, Омуртаг и Антоново/обл.Търговище/; Кърнаре/обл.Пловдив/; Гълъбец и Пирдоп/обл.София/; Троянски проход и Абланица/обл.Ловеч/; в планинската част на Сливену Твърдица и Котел/обл.Сливен/; Панагюрски колони/обл.Пазарджик.

Слаб дъжд вали в област Габрово, Велико Търново, Бургас, Варна, Шумен, Хасково, Сливен, Разград, Стара Загора, Силистра и в района на Търговище и Попово,

От АПИ отправиха предупреждение и за ограничения при преминаването на проходите към 6 часа сутринта:

– „Върбишки“ – затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

– „Златишки“ – затворен за всички МПС. Срок: целогодишно;

– „Котленски“ – отворен за всички МПС;

– „Предел“ – отворен за всички МПС;

– „Приморски“ – отворен за всички МПС;

– „Републиката“ – отворен за всички МПС;

– „Ришки“ – отворен за всички МПС;

– „Печинско“ – отворен за всички МПС;

– „Превала“ – отворен за всички МПС;

– „Рожен“ – отворен за всички МПС;

-„Троянски“ – Забранен за МПС над 12 тона. Срок 20.11.2023 г.;

– „Айтоски“ – Движението по път III-208 през „Айтоски“ проход в участъка Айтос – Ябълчево от км 82+700 до км 94+200 е ограничено за МПС над 12 тона. Обходен маршрут: по път II-73 през „Ришки“ проход.;

– „Вратник“ – забранен за МПС над 3,5 тона и над 10 тона на участъци. Срок до 30.12.2023 г.;

– „Петрохан“ – забранен за МПС над 12 тона, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета, както и движението на МПС с дължина над 12 метра;

– „Дюлински“ – забранен за МПС над 3,5 тона;

– „Пампорово“ – забранен за МПС над 3,5 тона;

– „Твърдишки“ – забранен за МПС над 10 тона;

– „Шипка“ – забранено е движението на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 т от категория N3, както и тегленето на ремаркета и полуремаркета с технически допустима максимална маса над 10 т от категория О4. Срок: целогодишно.