New Imageшшшиши

Баба Марта ще посети и Одрин с мартеници от Несебър

            New Imager4343435435

 

Баба Марта ще посети и град Одрин в Турция с мартеници от Несебър. Уникалният български празник се отбелязва всяка година от българската общност в Одрин. Инициативата е на Мария Чъкърък, съпруга на българския свещеник в Одрин – Александър Чъкърък и се осъществява с подкрепата на Фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър и приятели от България. Освен нашите сънародници, с мартеници ще бъдат закичени много деца от квартала на българската църква в Одрин с пожелания за здраве, благоденствие, мирна и плодородна година- в духа и символиката на българския празник.

Действащият български храм в Одрин „Свети Георги” е културно средище на българската общност в историческия град. Съвместните инициативи на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” – Несебър и българската общност в Одрин за представяне на българските обичаи и традиции се превърнаха в културни събития за град Одрин през последните десет години. Семейство Мария и Александър Чъкърък са носители на почетната награда на фондация „Европейски инициативи- Димитър Янков” за разпространение на българската култура и християнски ценности.

„Дейността на семейство Чъкърък в Одрин е ярък пример за това как религията може да сближава, а не да разделя хората. Със своята дейност и качества, семейство Чъкърък ни карат да се гордеем, че сме българи”- коментира Пейко Янков- председател на фондация „Европейски инициативи-Димитър Янков” Несебър.

New Imagedqwqwrq3wrq3Отец Александър Чъкърък е свещеник в единствената действаща църква в Одрин – „Св.Георги”. Той е от семейство на потомствени българи в Одрин. Действащият български храм там е съхранен благодарение на неговия баща-Филип Чъкърък, също свещеник. В храм „Свети Георги” сега се помещават етнографска изложба и библиотека с хиляди книги на български език. Благодарение на спогодбите между двете държави, изцяло бе реконструирана преди години и втората българска църква в Одрин – „Св. Св. Константин и Елена”, в която не се извършват богослужения, но там вече се провеждат фолклорни и културни събития, научни форуми, изложби.

 

 

                 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *