На 30 юни украинските сили проведоха контранастъпателни операции в най-малко три сектора на фронтовата линия. Генералният щаб на Украйна съобщи, че продължават настъпателните операции в направленията Мелитопол (западна Запорожка област) и Бердянск (източна Запорожка област).

Постигнали се частичен успех на линиите Левадне-Приютне на административната граница на Донецка и Запорожка област и Мала-Токмачка-Очеретувате в западната част на Запорожка област. Консолидирали са новодостигнати линии в посока Привилия-Зализянске северно от Бахмут и продължават да упражняват натиск върху фланговете на Бахмут. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че напредват уверено по фланговете на Бахмут и че руските сили са прехвърлили голям брой войски в района. Тя добави, че украинските сили напредват с различна степен на успех в Южна Украйна – с един километър в някои дни и по-малко в други.

Избрани руски източници също твърдят, че украинските сили са контраатакували около Кремина и на фронтовата линия Донецк-Авдиевка.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний заяви на 30 юни, че продължават да напредват в източна и южна Украйна въпреки липсата на основни ресурси. Все още постигат успехи на бойното поле, дори ако напредват само с 500 метра на ден. Продължават да използват предоставени от Запада бронирани машини и танкове в битка, вместо да ги запазват за „паради“, отговаряйки на въпрос за загубите на военна техника. Залужний отбеляза, че Украйна се нуждае от самолети, за да подкрепи усилията си за контранастъпление, които са възпрепятствани от липсата на превъзходство във въздуха.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украйна настъпва във всички посоки на фронта

Украйна настъпва във всички посоки на фронта

Според военните контраофанзивата върви по план

Руското информационно пространство реагира непропорционално на неуспеха на руската армия да прогони малка украинска сила от източния (левия) бряг на Херсонска област. Руски блогъри се оплакват от близо две седмици, че не са успели да изтласкат много малка украинска сила – според съобщенията до 70 души персонал – от техните укрепени позиции под източния участък на Антоновския мост. Блогърите се оплакаха, че руското военно командване сляпо е наредило на силите да превземат района под участък от Антоновския мост на източния бряг. Това е довело до значителни загуби персонал и бронирани превозни средства поради украинския артилерийски огън и дистанционно поставени мини.

Блогърите призоваха руските сили да нанесат „точни“ удари срещу двата участъка на моста на всеки речен бряг, за да попречат на украинските сили да използват участъците на подхода на моста като прикритие срещу руски въздушен и артилерийски огън, който по-рано критикуваха като неточен и неефективен. Руските сили нанесоха удар с балистична ракета „Искандер“ срещу източния бряг на Антонивския мост на 30 юни, въпреки че степента на щетите в момента не е ясна.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви на 1 юни, че руските сили запазват ракети Искандер поради недостиг, подчертавайки странността руските сили да използват една от тези ракети срещу 70-душен лек пехотен елемент под подходите към вече разрушен мост.

Острият отговор на блогърите на решението на руското военно командване показва, че не са се обединили около руското военно командване след въоръжения бунт на „Вагнер“. Някои блогъри твърдят, че украинското присъствие е ограничено и че няма значителна заплаха силите да излязат от плацдарма си на източния бряг.

Украинското разузнаване съобщи, че руските сили и длъжностни лица постепенно напускат Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), вероятно като подготовка за умишлена „авария“ в съоръжението. Украинското главно военно разузнавателно управление (ГУР) съобщи на 30 юни, че руският контингент в АЕЦ постепенно напуска съоръжението и че трима служители на руската държавна компания за ядрена енергия „Росатом“, които управляваха съоръжението, наскоро са заминали за окупирания от Русия Крим.

Украинското разузнаване: Русия намалява персонала в Запорожката атомна централа

Украинското разузнаване: Русия намалява персонала в Запорожката атомна централа

Според данни на украинското Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната

ГУР съобщи, че украинските служители на ЯЕЦ, които са подписали договори с „Росатом“, са получили инструкции, че трябва да евакуират съоръжението до 5 юли. Руските сили намаляват патрулите около самата АЕЦ и в съседния „Енергодар“, а работниците в АЕЦ също са получили инструкции да обвинят украинските сили в случай на авария.

ISW не е забелязал потвърждение за напускане на руски части от АЕЦ или непосредствената зона към 30 юни. Началникът на ГУР Кирило Буданов заяви в петък, че руските сили са се подготвили за изкуствена катастрофа в съоръжението.

Украински служители в Николаевска, Херсонска, Запорожка и Днепропетровска области наблюдаваха ученията за спешна подготовка за възможна „авария“ в ЯЕЦ на 29 юни. Украинският министър на енергетиката Герман Галущенко съобщи, че служителите нямат възможност да наблюдават достатъчно отблизо АЕЦ.

Президентът на украинския ядрен енергиен оператор „Енергоатом“ Петро Котин заяви, че най-близките радиационни цензори на десния (западен) бряг на Каховския резервоар ще предупредят в рамките на няколко часа за потенциално изпускане на радиация.

С учения Украйна се готви за ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

С учения Украйна се готви за ядрена катастрофа в Запорожката АЕЦ

Отработват се сценарии в случай на авария

Все още е малко вероятно руските сили да предизвикат умишлена „авария“ в ЯЕЦ. Русия вероятно ще продължи да използва заплахата от умишлен радиационен инцидент, за да се опита да ограничи украинските контраофанзивни действия и подкрепата на Запада за Украйна преди предстоящата среща на върха на НАТО.

ISW по-рано оцени, че руските сили няма да могат да контролират последствията, като оставят необитаеми и неуправляеми райони. Вероятното унищожаване от страна на Русия на язовира на водноелектрическата централа Каховка (KHPP) също се отрази неблагоприятно на руските сили, но не могат да бъдат изключени възможни руски планове за саботаж на KHPP.

Москва вероятно все пак може да опита няколко възможни опции за ядрени саботажи, но нито една от тях не дава повече полза за руските сили от вероятните последици, които биха създали. Украйна, от своя страна, не би извлякла никакви ползи от причиняването на радиологичен инцидент в ЯЕЦ, съпоставени с огромната цена, която би платила за облъчване на земи и народи, които се стреми да освободи. Това прави руските обвинения към Украйна за подобен инцидент напълно неправдоподобни.

Зеленски обвинява Русия, че крие доказателства за "Каховка"

Зеленски обвинява Русия, че крие доказателства за „Каховка“

Изнасят се тела на загинали и се крият доказателства, според Киев

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова видя в предишните изявления на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия подготвя нападение индикация, че украински официални лица подготвят нападение срещу съоръжението. Целта е да въвлекат НАТО във войната в Украйна.

Абсурдните ѝ спекулации са типични за информационните операции на Кремъл за заплахи за безопасността на АЕЦ. Кремъл рутинно използва заплахи за ядрена ескалация, в опитите си да окаже натиск върху Украйна да ограничи военните си действия и да предотврати по-нататъшна западна подкрепа за Украйна.

Реториката на Кремъл за ядрено изнудване също е силно насочена към западната публика и повторното появяване на сигнали за ескалация и вероятно има за цел отчасти да оформи вземането на решения на Запада спрямо Украйна преди срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва на 11 юли.

ISW: Възможни сценарии за бъдещето на "Вагнер"

ISW: Възможни сценарии за бъдещето на „Вагнер“

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната

Съобщава се, че ЧВК „Вагнер“ все още активно набира персонал в Русия, въпреки че не е ясно с кого точно новите служители подписват договори. BBC съобщи, че центровете за набиране на персонал все още са отворени и продължават да приемат новобранци в Русия. Един вербовчик потвърди, че Беларус вече е възможна дестинация за новоназначени, докато други казаха, че новобранците все още се изпращат в Молкино, тренировъчен център в Краснодарския край, „както обикновено“.

Руските военни служители преди това са използвали принудителни и измамни средства срещу руски граждани да подписват договори с Министерството на отбраната и е напълно възможно предполагаемите договори на „Вагнер“, всъщност да са с МО.

Възможно е също руските официални лица все още да не са координирали намеренията си с повече от 42 центъра за набиране на Вагнер в Русия.

ISW по-рано оцени, че споразумението, постигнато с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко за прекратяване на въоръжения бунт е много вероятно да елиминира групата като независим играч. Тя ще управлява три големи полеви лагера в Беларус, включително наблюдавания преди това полеви лагер в Асиповичи, Могилевска област. Местоположението на другите два полеви лагера все още не е определено, но че те ще бъдат в западна Беларус, разположени срещу Полша. Другите два неидентифицирани полеви лагера може да са разположени близо до големите комбинирани оръжейни полигони на Беларус, като полигона Гожски в Гродненска област, полигона Брест близо до град Брест или полигона Обуз-Лесновски близо до Барановичи.

"Вагнер" все още набира бойци в цяла Русия

„Вагнер“ все още набира бойци в цяла Русия

Журналисти са направили проучване дни след бунта на Пригожин

Нови сателитни снимки от 30 юни показват, че най-малко 303 палатки, всяка от които може да побере между 20 – 50 души, са се появили в бившата изоставена беларуска военна база между 24 и 30 юни. Няма доказателства за тежко оборудване в лагера Асиповичи или че лагерът е зает от 30 юни.

Информационен бюлетин, свързан с Кремъл, съобщи, че групата ще продължи да работи в Африка, въпреки че подробностите за нейните операции остават неясни.

Съобщава се, че финансистът на групата Евгений Пригожин е разпуснал местната си медийна компания Patriot. Руската медия Mash съобщи, че Евгений Пригожин е разпуснал базираната в Санкт Петербург медийна компания, която основа през 2019 г.

Блогър, свързан с Кремъл, потвърди доклада и твърди, че според непотвърдена информация руското МО също закрива базираната в Санкт Петербург компания на Пригожин „Конкорд“ и продава нейните активи.

Руското опозиционно издание „Важные истории“ съобщи, че руският държавен медиен цензор „Роскомнадзор“ е блокирал достъпа до няколко от уебсайтовете.

Бъдещето на другите компании остава неясно, но някои руски източници твърдят, че администрацията на руския президент вероятно ще поеме контрол върху медийните активи на Пригожин.

Русия блокира изданията на Пригожин, той разпуска фабриката за тролове

Русия блокира изданията на Пригожин, той разпуска фабриката за тролове

Не ясно кой е поискал спирането им

Руските власти продължават подобряването на паричните и образователни обезщетения за военнослужещите, за да запазят лоялността. Руски източници съобщиха, че руското правителство е издало указ на 28 юни за увеличаване на заплатите на руските военни, Росгвардия и част от служителите на правоохранителните органи с 10,5% от 1 октомври 2023 г.

Руски източници съобщиха, че Министерството на образованието и науката на Русия е препоръчало на руските университети да отдават преференциално внимание на кандидати, които са служили в „специалната военна операция“ по наборна служба, доброволен договор, мобилизация или в „доброволчески формирования“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство (МО) отговори на скорошна оценка на руските военни разходи от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

SIPRI изчисли в своя доклад от юни 2023 г., че бюджетните военни разходи на Русия за 2023 г. са около 6,6 трилиона рубли (75,4 милиарда долара). Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че точният размер на военните разходи на Русия остава несигурен поради липсата на прозрачност около общия бюджет на руското правителство.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че увеличението на разходите показва цената на войната на Русия в Украйна и че Русия „почти сигурно“ плаща допълнителни разходи за сигурност в окупираните територии и засилени отбранителни мерки в граничните области.

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на деца от Херсон

Украйна повдигна първи обвинения за депортирането на деца от Херсон

Задочно ще бъдат съдени руснак и двама украински колаборационисти

Руските официални лица и окупационните власти се опитват да обяснят депортирането на украински деца в Русия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви на 30 юни, че Русия е настанила 300 украински сираци в окупирана Украйна под приемни грижи на руски семейства в Русия.

Лавров твърди, че Русия публикува имената на украинските деца и твърди, че всеки пряк член на семейството може да вземе тези деца от приемна грижа. Лавров добави, че десетки деца са взети от приемните си семейства. Лавров подчерта, че тези деца не са осиновени, а поставени под предварително настойничество и твърди, че от всички 700 000 деца, влезли в Русия от окупирана Украйна, само 2000 деца са сираци от Донецка и Луганска области. Окупационното министерство на природните ресурси и екологията на Херсонска област съобщи, че 18 ученици от окупирана Херсонска област са отишли в детски лагер „Ние сме децата на Волга“ в Ярославска област, Русия. От министерството уточниха, че програмата ще продължи 10 дни.

Руски граждани купуват недвижими имоти в разрушения и окупиран град Мариупол. Руското разследващо издание „Бумага“ съобщи, че руски служители са започнали да продават недвижими имоти в Мариупол още на 3 май 2022 г.

Някои руски уебсайтове за недвижими имоти изброяват и продават апартаменти в Мариупол средно за три милиона рубли (около 33 780 долара).

Съобщава се, че Кремъл е одобрил 25 милиарда рубли (281,5 милиона долара) специални държавни заеми за четирите окупирани региона в Източна и Южна Украйна за „модернизиране на инфраструктурата“.

Окупационни служители обявиха, че окупираната Херсонска област ще получи 2 милиарда рубли, докато Донецката народна република ще получи 11,5 милиарда рубли (129,5 милиона долара).