Премиерът на Северна Македония Зоран Заев обяви оставката си след тежкото поражение на управляващия Социалдемократическия съюз на местните избори.

„Отговорността за този резултат е моя и подавам оставка като министър-председател и като лидер на Социалдемократическия съюз“, каза Зоран Заев на пресконференция в централата на партията късно в неделя, уточнява АП.

Зоран Заев все пак се обяви против предсрочните национални избори. Вместо това той ще подкрепи правителство, водено от социалдемократи, под ръководството на нов лидер.

Опозицията докосва кметския стол в Скопие

Опозицията докосва кметския стол в Скопие

Данела Арсовска води пред Петре Силегов

Въпреки че все още няма официални резултати, Заев призна поражение в най-важното състезание, това за кмет на столицата Скопие, като действащият кмет Петре Шилегов загуби от десноцентристки съперник – Данела Арсовска.

Изглежда, че кандидатите, подкрепени от основната опозиционна партия, дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, ще спечелят поне половината от 80-те общини в страната, а управляващите социалдемократи ще спечелят по-малко от 20. На последните общински избори през 2017 г. социалдемократите бяха спечелили в 57 града, а ВМРО-ДПМНЕ – само пет.