Нашите европейски партньори разбират същността на проблема, който съществува между България и Северна Македония относно позицията ни за започване на преговори за членство в ЕС – системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Това заяви Румен Радев преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани в Словения, съобщава bTV.

Той бе категоричен, че докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта.

Държавният глава поясни, че това не е вето и стопиране на процеса, но настоя да се уважават европейските принципи и да се изкорени езикът на омразата.

По негови думи трябва да има документ, който да покаже как се удовлетворяват българските изисквания и какви са нашите гаранции.

Радев подчерта, че няма прогрес по договора, който включва защита на правата на македонските българи. Той открои и въпроса с учебниците, които не трябва да водят до насаждане на омраза. По тази причина в началото на ноември се очаква двустранен протокол, който ще съдържа 6 точки.

Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ вече не работят

Румен Радев: Декларации и обещания на РСМ вече не работят

Пред еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи Радев постави въпроса за правата на българските граждани в РСМ като европейци

„В протокола има решения, които да се изпълняват в целия преговорен процес. Мен ме интересуват задължителните неща, които трябва да бъдат свършени до началото на преговорите, за да кажем „да“, обясни президентът.

Според него България е била неразбрана и изолирана в Европейския съюз. През май тази година заварихме отношенията между двете страни в задънена улица, припомни той.

Радев обяви, че срещата му с френския президент Еманюел Макрон и Ангела Меркел вече е приключила, като на нея са били обсъдени начините за започване на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Той бе категоричен, че темата е изключително важна за нашия регион.

„Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа. Спомняте си внезапното и изненадващо вето, без да се представят каквито и да е смислени аргументи към нашите европейски партньори“, припомни президентът.

България очаква не нови обещания и декларации от страна на югозападната ни съседка, а правнообвързващи гаранции, включително изменение на Конституцията на РСМ и включване на българите сред държавотворните народи, изброени в нейния преамбюл, подчерта Радев.

По негови думи С. Македония няма как да подмине катарзиса. „Позициите ни са ясни. Докато този своеобразен възродителен процес продължава, докато нашите сънародници продължаващо в годините все още са подложени на изтънчена асимилация, докато са потискани като основни права и не се интегрират пълноценно в РСМ редом с другите части от народи, ние няма как да кажем „да“ за начало на преговорите„, категоричен бе той.

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

Светлан Стоев твърд пред еврокомисаря: Очакваме от РСМ конкретни действия и гаранции

България остава последователна в подкрепата си за европейския път на съседката

Радев заяви, че е призовал за европейска солидарност. По негови думи потискането на правата на македонските българи, които са граждани и на България, е предизвикателство и на ЕС, защото, след като са български граждани, то те са граждани и на Съюза.

Относно езика на омразата президентът посочи, че искаме ясни правни обвързващи документи.

Очакваме да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, паметници, музеи, от държавната политика – тогава нашият народ е готов да каже „да“, отбеляза той и допълни, че искаме ясни правнообвързващи документи, македонските българи да бъдат отразени в преброяването и да се признае историческата истина в отношенията с България.Скъсване с македонизма и омразата към България и вземане на ясни решения, подчерта Радев.

Истинската същност на проблема в Северна Македония според него е системната дебългаризация и унищожаване години наред на българското културно-историческо наследство в тази страна. Воденият от десетилетия „възродителен процес“ спрямо македонските българи не е двустранен проблем, изтъкна държавният глава.

Той припомни подмяната преди няколко дни на български паметник, което „показва, че се преследват не само живите, но и се унищожава паметта на мъртвите българи“. По негови думи над 120 000 граждани на РСМ са и граждани на България, базирано на тяхното изрично волеизявление и на представени обективни документи за произход, други десетки хиляди чакат за своя български паспорт и страната ни очаква тази реалност да бъде отчетена и при преброяването на населението на РСМ.

Той подчерта, че не може РСМ да очаква, че смяна на правителство ще заглуши проблемите – това било загуба на време.

Държавният глава настоя за безусловно изпълнение на духа и буквата на сключения през 2017 г. договор.

Президентът Румен Радев проведе срещи поредица от срещи на най-високо равнище, посветени на европейската перспектива на югозападната ни съседка.

В първата среща, която се състоя по инициатива на европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи, участваха министър-председателят на Словения Янез Янша и министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев, като в нея се включиха и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Във втората среща Радев обсъди европейската перспектива на РСМ с канцлера на Германия Ангела Меркел, президентът на Франция Еманюел Макрон и министър-председателят на РСМ Зоран Заев.

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

За да се предотврати превръщането на Западните Балкани в огнище на нови проблеми