r-657-4000-strelba-uchilishte-belgrad

Ученикът в Белград:“Аз съм психопат, който трябва да се успокои“

„Аз съм психопат, който трябва да се успокои“. Това признал ученикът, който уби 9 души и рани шестима в основното училище „Владимир Рибникар“ в Белград. Думите му бяха разкрити от началника на полицейското управление Веселин Милич пред сръбски медии.

Милич заяви, че момчето е в полицейското управление на град Белград, и че е „изпратен в здравно заведение за лечение на непълнолетни, в присъствието на служител на Центъра за социална работа“.

Милич потвърди, че нападателят сам се е обадил в полицията и ги е информирал за престъплението.

„Той заяви, че е бил обзет от страх, паника и че му се струвало правилно да се обади в полицията и да сигнализира. Откакто постъпих в МВР през 1998 г., нито аз, нито който и да е от разследващите служители не сме чували или виждали нещо подобно да се случва в нашата Сърбия и със сигурност се надявам, че няма да се повтори“, казва още той.

По думите му мотивите за престъплението са трудни за установяване.

„В разговор, К. К. заявява, че е игнориран от обществото, в което се намира, и че чрез социалния си живот е бил изключен от общуване и игри с приятели, и това е довело до неговото решение“, каза Милич.

На въпрос дали нападателят е направил четирите коктейла „Молотов“, открити в чантата му, началникът на полицейското управление на град Белград отговори, че момчето не е имало намерение да подпали някого.

Той допълни, че напоследък се зачестява използването на хладно оръжие сред непълнолетни.

„Чудят се какви наранявания да нанесат, много деца злоупотребяват с това. Затова поискахме да бъдат увеличени санкциите за тези неща. Естествено е да има отговорност за това.“, каза шефът на белградската полиция.

В сряда 13-годишният ученик К.К уби осем ученици и охранител в ОУ „Владислав Рибникар“ в Белград, и рани още шестима ученици и учител.

Трагедията в училище в Белград взе най-малко девет жертви. Седмокласник застреля осем деца и един възрастен. Извършителят е роден през 2009 г. За Коста Кечманович стана ясно, че е отличник. При подготовката на престъплението той дори си направил списък с имената на децата, които искал да ликвидира.

По последна информация стрелецът е на 13 години, а не на 14, както първоначално се смяташе. По тази причина не може да бъде подведен под наказателна отговорност и вероятно ще бъде настанен в психиатрия.

Квартал „Врачар” в сърцето на Белград. Елитното училище „Владислав Рибник” е мястото, на което се случи безпрецедентната трагедия. Осем ученици и охранител бяха убити от ученика в седми клас.

„Първото, което си помислих, беше, че някой хвърля пиратки в коридора на училището и няма от какво да се притеснявам. След това обаче видях как охранителят пада на пода. Не мислех, че са го застреляли. Слязох долу, тичах и казах на учителка, че горе се стреля. Всички заедно се скрихме и чакахме. Чуваха се изстрели”, разказа ученичка, цитирана от NOVA.

„Не можете да си представите. Дъщеря ми е видяла как човекът пада и как друг стреля по него. Помислила е, че ще тръгне след нея”, каза Астрид Мелани, майка на оцелялото дете.

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград Източник: БТА

При кървавата стрелба са ранени шест деца и учителка. „Много трудна операция. Едно от децата е с тежки мозъчни увреждания, има опасност за живота му. В момента е в интензивно отделение в много тежко състояние”, коментира директорът на детска клиника в Сърбия д-р Синиша Джукич.

„Единият от учениците беше докаран в критично състояние. Първо беше в реанимация, а веднага след това го взехме на операция. Раните му са в областта на врата и гърдите. Другото дете беше прието с огнестрелни рани под коляното. Сред простреляните има и момиче, което е с рани в стомаха и двете ръце. Хоспитализираната учителка е с огнестрелни рани в областта на корема и двете длани”, поясни началникът на Спешно отделение в Белград Милика Ашанин.

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград Източник: БТА

Сърбия обяви тридневен траур от петък. За подробностите за кървавото събитие говори началникът на полицията, който заяви, че извършителят е планирал всичко. Мотивът му все още не е ясен.

„Извадил е пистолета от раницата и е стрелял по охраната. След това го е насочил към невинните ученици, които са седели на столовете си. Стрелял е и е отнел живота на две деца. После е тръгнал към кабинета по история, влязъл е и стрелял по учителката и останалите ученици. Излязъл е от класната стая, отишъл е в двора на училището и се е обадил на полицията. След това беше арестуван”, обясни началникът на полицията в Белград Веселин Милич.

Той добави, че кървавото събитие е планувано преди месец. „Призна си, че всичко е планирано. Имал е списък с имената на децата, които е искал да ликвидира”, уточни Милич.

Министърът на образованието заяви, че трябва да се направи всичко възможно, за да се помогне на преживелите трагедията.

„Не можем да си представим как са се почувствали децата, които са станали свидетели на случилото се и какъв страх са изпитали охранителят и учителката, които са се постарали да защитят най-ценното за тях – децата”, коментира Бранко Ружич.

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград

Седмокласник откри стрелба в училище в Белград Източник: БТА

Сърбия обяви 3-дневен траур в памет на загиналите при стрелба в училище

„В своя 40-годишен опит в здравеопазването съм видяла какво ли не – и като лекар, но преди всичко като човек. Това, което ни остава, е да пожелаем бързо възстановяване на децата и  учителката”, добави министърът на здравеопазването Даница Груичич.

В раницата на непълнолетния убиец полицията е открила четири коктейла „Молотов” и два пистолета. Те са собственост на баща му, който имал разрешително. 13-годишният ги взел от семейния сейф.

„По непотвърдена засега информация той е ходил с баща си на стрелбища и се е учил да стреля. Какво да кажа… Редно ли е едно 13-годишно дете да се занимава с такива неща?”, запита вътрешният министър Братислав Гашич.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *