Donetsk and Lugansk regions of Ukraine - vector map

  Украйна връща мъже на военна възраст от чужбина

  Украйна въвежда нови мерки, които ще насърчат мъжете на военна възраст да се завърнат в страната, докато украинската армия се бори да удържи фронтовата линия, а икономиката на страната страда от недостиг на работна ръка, предаде АФП.

  Този месец украинският президент Володмир Зеленски подписа нов закон, с който се затягат наказанията за отклоняващите се от военна служба и се намалява възрастта за мобилизация с две години до 25 години.

  Буданов не е оптимист за близкото бъдеще на Украйна

  „Пребиваването в чужбина не освобождава гражданина от задълженията му към Родината. Ето защо вчера разпоредих мерки за възстановяване на справедливото отношение към мъжете в наборна възраст в Украйна и в чужбина. Това ще бъде справедливо“, заяви днес министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба.

  „В най-скоро време Министерството на външните работи ще предостави допълнителни разяснения относно процедурата за получаване на консулски услуги в рамките на правната рамка за мъжете в наборна възраст в чуждестранните дипломатически мисии“, подчерта той.

  Кулеба не уточни какви мерки вече са въведени или се обмислят.

  В документ, публикуван от украински медии, който не беше потвърден от Киев, се посочва, че външното министерство спира консулските услуги за всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години.

  Нов закон за мобилизация в Украйна

  В публикуваното писмо, подписано от първия заместник-министър на външните работи Андрий Сибига, се казва, че украинските представителства ще издават само документи на мъже в чужбина, които им позволяват да се върнат в Украйна.

  Паспортната служба на Украйна обяви, че е спряла издаването на някои документи в консулствата в чужбина, позовавайки се на „технически причини“.

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *