Възможно най-добри отношения имаме с Руската федерация, както със САЩ и Европа. Продължаваме да работим в интерес на взаимната изгода – прагматично и точно.

Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатът от БСП Антон Кутев относно националната политика на правителството за развитие на отношенията с Руската федерация за успешно реализиране на българските национални интереси.

Кутев припомни, че през 2015 г. Румяна Бъчварова е говорила с нескрита гордост, че премиерът е спрял три енергийни проекта. Няколко месеца по-късно Борисов заявил същото. Междувременно това предизвикало реакцията на Лавров, поясни Кутев. Той допълни, през 2017 година е започнал процес на стабилно стопляне на отношенията с Русия. „Към днешна дата имаме да възродим два проекта АЕЦ „Белене“ и „Турски поток“, разясни Кутев.

В отговор на това Борисов заяви, че не сме имали подписан договор за „Белене“ и не сме знаели каква ще е цената и затова сме били против реализирането му. В момента са подадени около 12-13 оферти за „Белене“. На практика сега хипотезата за „Белене“ е различна, ние имаме 2 български реактора и към тях се присъединява РОСАТОМ, подчерта Борисов.

По отношение на „Южен поток“ премиерът уточни, че на практика огромният натиск и на САЩ, и на Европа, са го направили невъзможен.“Огромни усилилия положихме, за да може да се сглоби така проекта. Така или иначе проектът стартира. За над милиард евро ще текат процесите“, обясни Борисов.По думите е по-добре той да бъде наричан „Балкански поток“, тъй като в Европа думата „Балкан“ се възприемала по-позитивно.

Единственият проблем, който имаме, е с лицензите на оръжейните заводи, добави премиерът.

При последвала реплика Антон Кутев заяви, че българо-руските отношения не могат да приключат само с реализирането на „Балкански поток“. Той подчерта, че е важно да се знае с какви неща ще продължим, тъй като било ясно, че имало напрежение.  Депутатът от БСП разкритикува правителството и че не е направило нищо за свалянето на санкциите спрямо Руската федерация. 

По въпроса за санкциите Борисов заяви, че много държави се изказват за сваляне на санкциите, но всички на практика гласуват за тях. Може би един ден вие ще успеете, обърна се Борисов към БСП, но ние да кажем, че паднат санкциите, е наивно.

Дори и този поток („Балкански поток“, бел.ред.) нямаше да стане, ако не го бях избродирали, категоричен бе премиерът.

Докато санкциите са в сила, много от нашите възможности са ограничени. Тук не става въпрос за евроатлантически ориентации, обясни още Борисов.

По темата от въпроса на Антон Кутев за отношенията ни с Русия на фона на шпионския скнадла „Русофили“ Бойко Борисов отсече: „Ние изобщо не говорим за шпионски скандал, русофили или подобни.“

Прагматично и точно продължаваме да работим в интерес на взаимната изгода, подчерта в заключение той.