Специализираната прокуратура издаде Европейска заповед за разследване на територията на Франция по казуса „ТАД Груп“, съобщиха от държавното обвинение.

В рамките на разследването трябва да бъде разпитан главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов по досъдебното производство срещу служители на „ТАД Груп“, във връзка с разпространените доказателства от прокуратурата.

Европейската заповед за разследване ще бъде изпратена на френските власти, тъй като там е постоянният адрес на главния редактор на сайта.

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка „Ne se chistiiiii“ от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

Припомняме, че по-рано днес Специализираната прокуратура разпространи до медиите стоп кадри от записи на видеокамери, както и изображения от компютъра и телефона на Кристиян Бойков – част от доказателствата, които ще бъдат изложени пред съда за хакерската атака срещу НАП.

Друга част от доказателствата са отново снимки от компютъра и телефона на Кристиян Бойков, например в телефона е показан като история затворен чат с „Бивол“ – нещо, за което вчера прокурор Стайкова беше категорична, въпреки че Атанас Чобанов категорично отрече да се е познавал в хакера.

Атанас Чобанов заяви пред БНР, че в момента не се намира в България, но ще съдейства на френските власти, когато те се свържат с него. Чобанов посочи евентуална причина: Отмъщение на Сотир Цацаров, който беше герой на нашите разследвания в последно време. Това е втора атака срещу нас от последните месеци, заяви Чобанов и припомни, как преди няколко седмици са били принудени да дават обяснения за едни ниви.

Според Чобанов действията на прокуратурата са целеносочени и с цел да получат достъп до данни по разследвания, по които те работят в момента. По думите му прокуратурата се опитва да пришие „Бивол“ към някакво дело, с което „тя иска да ни злепостави и да получи достъп до нашите данни“.

Той отрече да има каква и да връзка с разследваната заради кибер атаката срещу Националната агенция за приходите „Тад груп“. Атанас Чобанов заяви категорично, че няма връзка и контакт с нито един от тримата обвинени и не води комуникация. Разбрал е за „Тад груп“ от медиите, когато случаят гръмна.

„Преди около две седмици получихме от анонимен чат информация, че сайтът на Комисията за защита на личните данни е пробит. Обърнахме се към тях, към Националния център за реакция при инциденти в киберсигурността. Те затвориха пробойната и даже публикуваха благодарствен адрес. Направихме проверки – на 14 хиляди души данните бяха неправомерно достъпни. Това е анонимен източник, за който аз не знам кой е“.

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

По 20 000 лв. са гаранциите за подчинените му

Отново вчера Спецсъдът определи 100 000 лв. гаранция за а шефа на „ТАД груп“ Иван Тодоров. Заедно с него обвинени за кибертероризъм са и подчинените му Георги Янков и Кристиян Бойков. Те са на свобода срещу гаранции от по 20 хил. лева.

Заради националната сигурност делото „ТАД Груп“ бе при закрити врата. 

Прокуратурата поиска постоянен арест за собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров който беше задържан на летище „София“ на 30 юли.