С възпоменателни церемонии днес в САЩ се отбелязва 20-ата годишнина от атентатите на 11 септември, при които загината близо 3000 души близо 3000 души.

Това става в момент, когато позициите на президента Джо Байдън са разклатени заради завършека на войната в Афганистан.

САЩ разсекретяват документи за разследването на атаките от 11 септември

САЩ разсекретяват документи за разследването на атаките от 11 септември

На фона на 20-та годишнина и изтеглянето от Афганистан

Припомняме, че войната започна през есента на 2001 г. като отговор на атаките от 11 септември и резултатът от нея е:

2500 американски военни, загинали при афганистанските операции;

– похарчени около 2 трилиона долара, като Афганистан все още остава в ръцете на ислямистите, които след атентатите на 11 септември 2001 г. бяха обвинени, че дават подслон на главатаря на „Ал Кайда“ – Осама бин Ладен, убит по-късно в Пакистан.

По повод годишнината президентът Байдън и съпругата му Джил ще посетят мемориала на мястото на Световния търговски център в Ню Йорк – там, където кулите близнаци рухнаха на 11 септември 2001 година.

Там, както всяка година, ще бъдат прочетени имената на близо трите хиляди убити. Президентската двойка ще посети щата Пенсилвания, където падна самолетът, отвлечен от атентаторите. Тя ще отиде и във Вашингтон, където бе атакуван Пентагонът.

В програмата на Джо Байдън не е планирано да държи речи и да прави изявления, но ще бъде разпространено негово видеопослание.

В това видеообръщение Байдън почита паметта на загиналите и акцентира върху последвалите героизъм и обединение на нацията след атентатите.

Байдън не пропуска проблема с появилите се разединения в страната и подчертава, че най-важният урок от атентатите е, че обединението е най-голямата сила.

По думите на президента „обединението“ не е американците да вярват в едно и също нещо, а да имат фундаментална вяра един в друг, в американската нация.

Според Байдън съгражданите му са уникални в световната история, защото са единствената нация, вдъхновена от идеята, че всеки е създаден равен на другите.