С военнотранспортен самолет „Спартан“ ще бъде доставена хуманитарна помощ за пострадалите от силното земетресение в Сирия. Самолетът ще излети от авиобаза „Враждебна“ към Ливан. Той ще бъде натоварен с хуманитарна помощ от БЧК – одеяла и спални комплекти, както и палатки и одеяла, предоставени от ГД Пожарна безопасност и защита на населението.

Над 4 тона помощ за Сирия изпраща България. Това стана ясно от коментара пред медиите на вътрешния министър Иван Демерджиев на летище „Враждебна“. Още на 8 февруари силовият министър се свързал с еврокомисаря по управление на кризите и поставил въпроса за помощ за Сирия. Трудностите идвали от липсата на комуникация със Сирия. Вчера е получена информация от сирийското правителство и веднага е създадена организация за изпращане на помощта. Ние се оказахме първата страна, която повдига въпроса пред ЕК, похвали се Демерджиев.

Решението беше прието вчера от Министерския съвет по предложение на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Помощта е и в отговор на поискано съдействие от Сирия, изпратено до Европейския съюз чрез активиране на Механизма за гражданска защита.

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

Сирия разреши изпращането на хуманитарна помощ и за бунтовническите райони

След опустошителното земетресение

По-късно през деня със същия самолет в България от Турция ще се приберат медицинските екипи от ВМА, които в продължение на десет дни оказваха помощ на пострадалите там.

Вчера Българският Червен кръст преведе допълнително 1 млн. лв. от набраните средства по Националната кампания в помощ на пострадалите от катастрофалното земетресение в Турция и Сирия от 6 февруари 2023 г. От тях 400 000 лв. са за Сирийския Арабски Червен полумесец. С вчерашния превод общата сума, преведена за двете засегнати страни възлиза на 1 810 000 лв.

Повече от 40 000 са жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

Повече от 40 000 са жертвите от земетресенията в Турция и Сирия

1 милион души са загубили жилищата си в Турция