Vigenin_05.07(1)

  Социалистите в Европарламента одобриха приоритетите си за следващите 5 години

   

   

  На свое заседание Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП одобри своите ключови приоритети за мандат 2024-2029. Социалистите представиха документа, който съдържа основните им искания, групирани в 11 основни направления:

  – Социален прогрес и Програма за качествени работни места

  – Климат, околна среда, енергетика и земеделие за справедлив преход

  – Европейска сигурност и отбрана

  – Демокрация, върховенство на закона и основни права

  – Бюджет за хората и инвестиции в обществени блага: финансиране на прехода и кохезията

  – Справедливо данъчно облагане

  – Достойни жилища за всички

  – Здравето на първо място

  – Европа за жените

  – Хуманна и приобщаваща миграционна политика

  – Силна и глобална Европа за мир, човешки права, справедлива търговия и сътрудничество за развитие.

  Тези приоритети ще бъдат в основата на преговорите с другите парламентарни групи за  програмата за работа на Европейския парламент и на Европейската комисия през следващите 5 години.

  В хода на обсъжданията делегацията на българските социалисти направи няколко предложения, които бяха включени в окончателния вариант на документа.

  „В рамките на така представените приоритети има отделни въпроси, които не отговарят изцяло на нашите виждания, но пък са съществени за представителите на други делегации, търсили сме взаимно приемливи решения. Радвам се, че нашите предложения бяха отразени във финалния вариант на документа, а именно поставянето на акцент върху инвестициите, създаването на работни места, конкурентоспособността и икономическото развитие; запазването на силна кохезионната политика и в следващите години.

  Особено съм окуражен, че по наше настояване отпадна първоначално лансираната идея отбранителните разходи на ЕС да бъдат финансирани с общ заем, както и намерението да се иска въвеждане на квалифицирано мнозинство при взимането на решения в сферата на външната политика и сигурността.“, заяви ръководителят на делегацията на българските социалисти Кристиан Вигенин.

  През следващата седмица Групата на социалистите и демократите ще изслуша Урсула фон дер Лайен и ще представи исканията си, преди да вземе официално решение дали да я подкрепи за втори мандат начело на Европейската комисия.

  Print Friendly

  Автор: Nessebar-News.com


    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *