По отношение на правата на човека в България са налице съществени проблеми във функционирането на съдебната система и полицията, също на медиите, както и в отношението към бежанците, ромите и хомосексуалните. Направеното от властите в тази сфера е недостатъчно.

Такава констатация се съдържа в Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г., подготвен от Държавния департамент на САЩ. През тази година в документа са анализирани 198 държави и територии.

Съществените проблеми (в България – б.р.), свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите“, се казва в резюмето на раздела за България, публикувано от американското посолство.

Сред проблемните области са посочени също „връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица“.

„Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността.“ – отбелязват авторите на документа.

Те констатират още, че България се управлява от свободно избрано Народно събрание и че парламентарните избори през 2017 г. са свободни и честни като цяло, но с някои недостатъци. Същото се казва и за президентския вот през 2016 г.

Според доклада, през 2020 г. гражданските власти у нас са поддържали ефективен контрол върху силите за сигурност. Същевременно се отчита, че „от представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения“.

Докладът, който е възложен на Държавния департамент от американския Конгрес, се издава ежегодно през последните 45 години.

„Съединените щати поставят правата на човека в центъра на външната ни политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността.“ – поясняват от посолството на САЩ у нас.

Американски дипломат: Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България

Американски дипломат: Липсва политическа воля за справяне с корупцията в България

Джесика Ким е била федерален прокурор

……………………………………………….

ПП „Републиканци за България“: Докладът на Държавния департамент на САЩ е червен картон за модела Борисов-ДПС

Излезе поредният унищожителен по отношение на България доклад на Държавния департамент на САЩ. В него остро се критикува състоянието на човешките права в страната като особено силни са критиките по отношение на свободата на словото, независимостта на съдебната система и състоянието на правоохранителните органи. Позицията не просто преповтаря, а и усилва казаното преди няколко седмици от сенаторите от комисията по външна политика Боб Менендес /демократ/ и Джими Риш /републиканец/. Тя е поредният ясен сигнал от страна на евроатлантическата общност, че моделът на управление Борисов-ДПС е изчерпан.

Обезпокоени сме от факта, че управляващата коалиция има навика да неглижира подобни послания. Това поведение показва неразбиране на начина, по който функционират международните отношения. Цензурата, заглушаването на свободата на словото и липсата на върховенство на закона са несъвместими с демокрацията и западната цивилизация, към която принадлежим. Те са в разрез с евроатлантическите ценности и няма да бъдат приети от чуждестранните ни партньори.

Ние от ПП „Републиканци за България“ разглеждаме доклада на Държавния департамент като силно политическо послание, което е отправено до премиера Бойко Борисов и засяга пряко най-близките хора от неговото обкръжение. Преки участници в нарушаването на медийната свобода и правовия ред в страната дава отговор на въпроса, че нов кабинет начело с Борисов няма да има. В този смисъл докладът е червен картон за проваления модел на управление Борисов-ДПС.

Ние от ПП „Републиканци за България“ работим за промяна. Предвиждаме да осъществим реформа, която да гарантира независимостта на съдебната система и да приемем нов медиен закон, в чиято основа са залегнали свободата на словото и плурализмът на мненията.

Работим за изграждането на държава с правила.