Руското посолство в България излезе с коментар за намеренията да се демонтира и премести Паметника на съветската армия от центъра на София.

С пост във фейсбук посолството посочва, че за „пореден път бихме искали да напомним, че този паметник е обект на обща история на Русия и България„.

Според руското посолство фактите сочат „посегателство“ и не са нищо повече от опит за пренаписване на историята на Втората световна война и омаловажаване на ролята на съветските войници, но и хиляди български герои, дали живота си в битката с „кафявата чума“.

В коментара се посочва и че е България трябва да спазва задълженията си за опазване на военните мапетници според:

  • Договора за приятелски отношения и сътрудничество между Руската федерация и Република България от 4 август 1992 г. (чл. 14) и
  • Споразумението между Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България относно Сътрудничество в областта на културата, образованието и науката от 19 април 1993 г. (чл. 10).

„Убедени сме, че спазването на буквата и духа на тези споразумения е не само задължение на страните, но и морален дълг на една цивилизована държава по отношение на паметта на хилядите загинали борци срещу нацисткото зло.“

Задвижиха процедурата по преместването на МОЧА

Задвижиха процедурата по преместването на МОЧА

Предвижда се монументът да бъде преместен в Музея за изкуството от периода на социализма

В позицията на руското посолство не се споменава нито дума, че всъщност Руската федерация включи България в списък с неприятелски държави. Това се случи още в първите дни на март 2022 г., в самото начало на руската инвазия в Украйна и преди Европейския съюз да обяви нови санкции спрямо Кремъл.

Припомняме, че в началото на август правителството подготви почвата за преместването на Паметника на съветската армия с уреждането на собствеността на парцела, като така даде правото на общинският съвет да изпълни решението си от пролетта на тази година. Столична община обяви конкурс за пространството около монумента. Председателят на Столичният общински съвет Георги Георгиев подчерта, че въпросът с МОЧА е решен и паметника ще бъде премахнат. Тази сутрин в позиция Областната управа на София обаче обясни, че за преместването на паметника трябва да се извършат редица експертизи, включително и оценки, и не може да се поемат ангажименти за сроковете, в които това ще стане. Поет е обаче ангажимент това да се случи.

Около паметника от „Левицата“ вече настаниха няколко палатки, а в дежурството по опазването му обявиха, че ще се включат и БСП, и „Възраждане“.

Манолова и 10-тина от "Левицата" бранят МОЧА с палатков лагер

Манолова и 10-тина от „Левицата“ бранят МОЧА с палатков лагер

Очаква се симпатизанти на „Възраждане“ да се присъединят