New Imageоижижиееишще

Руски генерал:Нови руски бази на територията на сирийската провинция Палмира никога не е имало

New ImagesdffadqwdeqwГенерал -майор Игор Евгениевич Канашенков Началник на Управление пресс-службата и информация на Министерството на отбраната на Руската Федерации който на 15 май тази година навърши 50 годишния си Юбилей. Нашата редакция и Борис Анзов  се присъидиняват  към поздравленията за юбилея.

В министерството на Отбраната на РФ отрекоха информация, разпространена от информационната агенция „Асошиейтед Прес“ твърдейки, че има строителство на „военна база“ в историческата част на Палмира, провинция Хомс.

„Никакви „нови руски бази“ на територията на сирийската провинция  Палмира никога не е имало.

От публикуваните на ЮНЕСКО сателитни снимки на територията на този район, за които споменава агенция „AP“, определят временен лагер (град) на Международната противоминен център на Въоръжените Сили на Руската Федерация по-рано занимаващи се с разминирването на историческата част на Палмира, а днес на населеното място Тадмор.

Разполагането на този временен лагер до края на пълното  разминирване е напълно съгласуван с министерството на културата и други държавни ведомства на Сирийската Арабска Република.

Във временния лагер са изградени, жилищни модули, и полева болница, оказваща медицинска помощ на месното население и областта хлебопекарен завод, продукцията на когото се , раздават на  сирийците.

Искам да обърна внимание, че и самият временен лагер военни инженери, и болница, и хлябозавод, не представляват никаква тайна. С работата си са запознали и са направили от там докладване на повече от 150 журналисти от водещи чуждестранни МЕДИИ  сред който беше и „Медиа Мост България“ по време на последния  прес-тур на 5 май, когато в Палмира се проведе концерт на маестрото Валери  Гергиев с оркестър на Мариинския театър.

Освен това, нека ви напомня, че заедно с чуждестранните журналисти в този лагер бе голямата група от международни експерти на ЮНЕСКО, долетяли  на концерт.

Искам да отбележа, че в прес-тур на 5-ти май бяхме поканили представители на американската информационна агенция „Асошиейтед Прес“.Обаче по неизвестни причини след това те се отказали да участват. Мисля,че ако репортерите на този уважавана агенции лично  бяха посетили тогава  Палмира и този временен лагер – днес нямаше да измислот на празното място „псевдосенсации“ за строителство на руски „нови база в Палмира“.

По-рано американската информационна агенция „Асошиейтед Прес“ разпространи информация, позовавайки се на „Американската организация за опазване на културното наследство“, че руските военни „изграждат  нова военна база в Палмира в централната част на Сирия“. Тази организация публикува снимка от спътник, на която е посочено мястото на руския военен лагер в близост до културни артефакти от древна Палмира.

 

По време на провеждане на операции за хуманитарното разминирване на  Палмира, руските военни от състава на Международния противоминен център на Въоръжените Сили на Руската Федерация са разминирали общо над 825 хектара от територията на историческата част и жилищни райони, на Палмира и намерени и обезвредени, около 18 хиляди експлозивни бойни взривни вещества.

Полевия  лагер на международния противоминен център на Въоръжените Сили на Руската Федерация е напълно автономен. В него са разположени жилищни и служебна зона, в полева болница, хлябозавод и станция за пречистване и производство на питейна вода.

За времето на функциониране на полевия лагера стотици местни жители са получили медицинска помощ или са преминали проверка в руския полева болница, заявяват от руското военно ведомство. Също редовно се провеждат хуманитарни акции раздават се  храни и хляб произведени полевия хлябозавод. Също така руските военни осигуряват жителите  на Палмира с  бутылирана питейна  вода собствено производство.

От Русия Москва Борис Анзов/на снимката в Палмира -горе/

Print Friendly

Автор: Борис Анзов-Специално за "Несебър нюз"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *