View of Moscow Kremlin behind the Bolshoy Kamenny Bridge with bright flags

Русия: Народът на България да чуе, че никой няма да успее да разкъса вековните ни връзки

768x432яааао„Това, което дойде вчера от България, дори не толкова от България, колкото от политическите кулоари на българските властови институции, <…> не беше направено в интерес на България и нейните граждани. Това беше направено по заповед на външни сили„, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на днешния брифинг.

Тя коментира вчерашното решение на София да изгони 70 служители на руското посолство.

България гони 70 руски дипломати

Според нея, външни сили „под фалшив претекст се стремят да скарат европейските държави с Русия, манипулират по циничен начин несамостоятелните правителства и политици, разрушават всичко, което е създавано от десетилетия на европейския континент”.

Решението на България е „опит на загубилото доверието на парламента и намиращо се в оставка българско правителство да нанесе съкрушителен удар по отношенията с Русия и запазилите се механизми за двустранен диалог”.

„Това, което за толкова години остана неразрушено, очевидно, сметнаха за необходимо да разрушат сега, напускайки властта и преминавайки през двустранните отношения”, допълни говорителят.

Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително и с нереципрочен характер, подчерта Захарова.

Остри политически реакции след решението за експулсиране на 70 руски дипломати (ОБЗОР)

„Ние сме убедени, а и аз бих желала, народът на България да чуе това: Никой няма да успее да разкъса вековните културни и духовни връзки, които свързват нашите народи”, каза тя.

„Рано или късно здравият разум ще надделее. Искам да подчертая още веднъж нашата увереност, че това е направено по поръчка отвън, направено е въпреки волята, желанието и стремежите на българския народ.”

Във вторник българското правителство обяви решението си да експулсира 70 руски дипломати, административен и технически персонал от руските дипломатически представителства – посолството в София, генералните консулства в Русе и Варна, търговското представителство и Руския културно-информационен център.

Предвид членовете на семействата им, около 200 души трябва да напуснат страната до 3 юли, а работата на руското посолство в България и генералните консулства на практика е блокирана.

Print Friendly

Автор: vesti.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *