Президентът Румен Радев е уверен, че строителството на втората АЕЦ „Белене“ ще бъде завършено. Това става ясно от интервю на българския държавен глава пред руската държавна информационна агенция ТАСС.

Поводът за интервюто на Румен Радев е предстоящото му участие на Икономическия форум в Санкт Петербург и предстоящата среща с президента на Руската федерация Владимир Путин.

Според Радев, проектът АЕЦ „Белене“ е неизбежен – в него вече са вложени 3 млрд. лева, средства на българските данъкоплатци, а развиващата се индустрия ще има нужда от сигурна енергия. За реализацията на проекта са необходими ясни юридически, времеви и ценови рамки.

Българският президент припомни, че процедурата за избор на стратегически инвеститор е обявена на 22 май и то в официалния вестник на Европейския съюз. „Цялата процедура трябва да приключи до една година и на 22 май 2020 г. да е ясно кой ще изгражда АЕЦ „Белене„, заяви Румен Радев.

Според Теменужка Петкова АЕЦ "Белене" увеличава енергийната сигурност в региона

Според Теменужка Петкова АЕЦ „Белене“ увеличава енергийната сигурност в региона

Правителството ще развива ядрената енергетика, увери енергийният министър

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България – 30-годишният проект „Белене“, след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. От Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

При посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България той заяви, че руската страна има интерес към АЕЦ „Белене“.

Теменужка Петкова вгради проекта "Белене" в борбата с климатичните промени

Теменужка Петкова вгради проекта „Белене“ в борбата с климатичните промени

Настоява за плавен преход към нисковъглеродната икономика

В съобщението, изпратено от администрацията на президента, се цитират думите му, че икономическото ни сътрудничество с Русия трябва да се развива, независимо от санкции и контрасанкции – така както го развиват нашите западни партньори. Той призова двете страни да материализират възстановения диалог на най-високо равнище.

Като пример за добро сътрудничество Радев посочи транзита на руски природен газ през България. „В момента изграждаме капацитет за допълнително получаване и разпределяне на руски газ и газ от други източници през наша територия„, заяви Румен Радев в отговор на въпрос за перспективата за продължаване на трасето на сегашния газопровод „Турски поток“ през България.

В интервюто си българският президент изтъкна, че преди дни бе направена и първа копка на новия интерконектор с Гърция и България и се очаква приема на газ и от „Турски поток“.

Що се отнася до перспективите, неведнъж съм заявявал, че най-сигурният, най-надеждният, а и най-евтиният път е директният. Затова логичният избор за увеличаване на преноса на руски газ през Черно море е това да става с газопровод до България„, изрази позицията си Румен Радев.

В Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България в сферата на туризма, строителството, хранително-вкусовата промишленост и с ключово значение за доставката на енергийни ресурси. Страната ни внася руски енергийни продукти за милиарди левове и този внос формира основната част от двустранния стокообмен, отбеляза Румен Радев.

Относно българо-руските отношения президентът Радев изтъкна, че от България е дошла азбуката, на която днес пише народът на Русия, религията, която той изповядва и богослужебният език. По-късно Русия е пожертвала живота на десетки хиляди свои синове заради свободата на България и българите не са забравили това. Той не посочи конкретна цифра по десетобалната система, както бе помолен, с мотива: „Не бих се наел да вкарам тези дълбоко емоционални отношения в таблиците на цифрите„.

Припомняме, през 2017 г. руският президент Владимир Путин бе заявил, че азбуката им е дошла от македонските земи.

Относно регионалното сътрудничество Радев изтъкна, че членството на страните от Западните Балкани в НАТО, което България подкрепя, цели да се овладее конфликтния потенциал в нашия сложен регион„.Радев заяви, че присъединяването на Република Северна Македония към НАТО няма как да е заплаха за някого.

Запитан дали ще се продължи сътрудничестото на България с Русия в областта на авиацията и отбраната, Радев, който е бивш командващ ВВС заяви, че пренебрегването на Въоръжените ни сили е дало отражение и на процесите по въвеждане на нови образци въоръжение и техника.

Според Радев отделените средства са недостатъчни за финансиране на цялостно превъоръжаване на Въоръжените сили. Това налага взаимноизгодно сътрудничество с Русия за поддържане на наличното ни въоръжение.