Когато Ердоган се обръща към европейските лидери с различни призиви, той едва ли стои на силни морални позиции. Именно той е причинителят на това, което става в Сирия. Това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият министър на отбраната Бойко Ноев по повод мигрантската криза.

По негови думи през годините Ердоган е задълбочил курса на тази политика с използването на бежанците като инструмент на войната.

Според Ноев срещите на четири очи между българския премиер Бойко Борисов и турския президент са много рискови, тъй като всъщност не става ясно какво договарят двамата. Бившият силов министър изрази надежда, че премиерът отстоява трайни решения.

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Борисов успокоява: нулева миграция на нашата граница

Ердоган говорил само с Борисов, Тръмп, Меркел и Макрон за миграцията

Той заяви, че много от тези, които опитват да пробият оградата на гръцко-турската граница, са главорези на „Ислямска държава“ и различни терористични групи, които функционират в Идлиб.

Трябва да бъдем благодарни на гърците, че спират тези хора, категоричен бе Ноев.

Той посочи, че подкрепя свикването на Консултативен съвет за национална сигурност заради бежанската криза и настоя обществото ни да знае какво правят партиите в защита на гражданите.

По негови думи въпреки че проблемът не опира пряко на нашата граница, бил интересен въпрос дали Турция би отишла на атака на българската граница.

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Ердоган след срещата с Борисов: България трябва да е пример за ЕС

Борисов благодари, че Турция спазва ангажимента си за българската граница…

„Турция знае, че ако това се случи, сухопътната ѝ граница към Европа ще бъде затворена. Именно това спира Ердоган в крайни решения по отношение на България“, убеден е Ноев.

По негови думи Турция не иска да жертва своята единствена приятелска граница. Именно това бил нашият геополитически ресурс.

България готова да посрещне 10 000 бежанци

България готова да посрещне 10 000 бежанци

Лагерите ни били запълнени на „почти нулев капацитет“