1b7d0a2839a7eb0bab2ee5874fdb5006

Републиканци за България призовава правителството за промяна в позицията за членството на Северна Македония в ЕС

 

Подписването и ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония беше основание за българската подкрепа за начало на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

ПП „Републиканци за България“ оценява като недалновидно в перспектива решението за спиране на старта на преговорите. На мнение сме, че слабостите в договора могат да се преодолеят в рамките на преговорния процес.

Пълноправното членство на Република Северна Македония в НАТО е важна крачка за цялостната европейската перспектива на Западните Балкани. Предизвикателствата пред РСМ относно европейската ѝ интеграция се свеждат понастоящем най-вече до поддържането на добросъседски отношения. Това е обаче един от най-важните принципи в процеса на разширяването на ЕС. В РБ оценяваме високо постигнатото между РСМ и Република Гърция относно името на РСМ, както и за подписването на Преспанското споразумение.

Смятаме, че целта на съвместното председателство (на Република България и РСМ) на Берлинския процес е да се подкрепи по принцип пътят на РСМ към ЕС. Тази цел не се постига с предприетите действия. Припомняме огромните усилия България да стане пълноправен член на Берлинския процес и да получи председателството именно, за да бъде по-видима подкрепата ни за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани.

Основният външнополитически приоритет на първото Българско председателство на Съвета на ЕС беше възвръщането на европейската перспектива за държавите от Западните Балкани. Приоритет, който беше възприет от всички държави членки на ЕС. Сега заявяваме, че България има единна политика по отношение на РСМ, подкрепяна от изпълнителна власт, от президента и от парламента. Дали тази единна политика, обаче, е правилната в момент на икономическа и здравна криза и дали тя е наистина свидетелство за екипна игра у нас?

Възможен ли е компромис в самия край на 2020 г .- на 16 декември, когато е последното заседание на Корепер (Комитет на постоянните представители на правителствата на държавите — членки на Европейския съюз)?

Би трябвало, ако се търси голямата цел – ЕС да е единен и силен на глобалната сцена. Нужен е компромис точно сега, компромис, който зависи от България. Призоваваме правителството да съумее да мисли глобално и отговорно.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      6 thoughts on “Републиканци за България призовава правителството за промяна в позицията за членството на Северна Македония в ЕС

      1. Запрян

        Бойко е смешен човек. Не знам за кой път показва че е неадекватен политик

        Reply
      2. Момчил

        В наш интерес е да сме катализатор за развитието на западните Балкани да и интеграцията с ЕС и НАТО

        Reply
      3. Kaiser Souze

        Македония си е Македония. България, България. Всеки си има своя път. Кои сме ние да ги спираме? А кои пък са „патриотите“, за да спъват съседите си по пътя им към Европа?!

        Reply
      4. Alex

        Не виждам смисъл от натягане на взаимоотношенията с Македония. Единен пазар = по стабилна икономика, но очевидно други интереси играят тук…

        Reply
      5. Джули

        Би било грешка, това решение от страна на управата. Трябва да подкрепим СМ.

        Reply
      6. Chihi

        Неадекватно е цялото правителство начело с Бойко! В какво ще ни забъркат , никой не знае!

        Reply

      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *