Ситуацията около Huawei, която те се опитват не само да пристиснат, но безцеремонно да изтласкат от глобалния пазар, в някои кръгове вече се нарича първата технологична война в настъпващата цифрова ера„, коментира руският президент Владимир Путин на международния икономически форум в Санкт Петербург, съобщава „Спутник“ и „Газета.ру“.

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти, търговски войни и други действия, това е някакъв вид свободна борба без никакви правила, коментира той. Усилията за господство над други страни е рецепта за търговски и реални войни.

Президентът на Русия започна изказването си с изявлението, че съществуващият модел на световни икономически отношения е в криза въпреки растежа на световната икономика. Плановете за развитие на Русия не могат да бъдат изградени извън глобалния контекст, добави Путин.

„Напоследък растежът на световната икономика се характеризира положително. През 2011-2017 г. – средно 2-3% годишно. През последните години малко над 3%. Но, според нас, всички лидери трябва откровено да признаят, въпреки споменатия растеж, че настоящият модел на международни икономически отношения е в криза„. А проблемите в тази криза „се умножават през последните десетилетия„, обясни той.

Припомняме, усилията на Вашингтон да блокират Huawei ескалираха миналия месец, когато администрацията на Тръмп постави компанията в своя „черен списък“, което забранява на американските компании да търгуват с фирмата, освен ако нямат лиценз.

Google предупреди САЩ, че забраната за Huawei е риск за националната сигурност

Google предупреди САЩ, че забраната за Huawei е риск за националната сигурност

Технологичният гигант притиска администрацията да освободи Android от мярката

Политиката на количествено облекчаване не решава проблемите, а само ги тласка в бъдещето. Световната търговия престана да бъде безусловният двигател и новият двигател все още не е заработил, заяви Путин.

„Предишните модели на развитие дадоха шансове на страните от Запада, а с нарастващата конкуренция, те заговориха с езика на санкциите„, добави той.

САЩ се опитват да разширят своята юрисдикция по целия свят. Ролята на щатския долар трябва да бъде преосмислена, тъй като тя е инструмент за натиск, коментира още той.

Руският президент подчертава, че глобалното доверие в американската валута намалява, добавяйки, че ролята на международните икономически институции трябва да бъде засилена и изпълнена с ново съдържание, за да се стимулира икономическият растеж.

Опитите за монополизиране на новата технологична вълна, ограничаване на достъпа до нейните плодове, довеждат до ново ниво на проблеми в глобалното неравенство, както между страните и регионите, така и в рамките на държавите. И това е основният източник на нестабилност„, предупреждава Путин.

Huawei започва да разработва 5G мрежи в Русия

Huawei започва да разработва 5G мрежи в Русия

Сделката вероятно ще предостави известно облекчение на компанията

„Този проект (Северен поток 2) не се вписва в логиката и не отговаря на интересите на тези, които са свикнали с изключителността и всепозволеността в рамките на съществуващия универсален модел, тези, които са свикнали с факта, че другите трябва да плащат сметките. Това е причината, поради която проектът се сблъсква с безкрайни препятствия“, коментира руският президент.

Говорейки за това как може да се изгради нов световен ред в световната икономика, Путин отбелязва, че не призовава да се руши старият, а „да се налага единственият истински канон, а именно, преди всичко хармонизиране на националните икономически интереси„.

Принципите на взаимодействие, конкуренция и сътрудничество между страните, с техните различни модели на развитие, характеристики и интереси. Развитието на такива принципи трябва да върви колкото е възможно по-открито и демократично„, обяснява той.

Светът трябва да се гледа реално. Като първа стъпка, предлагаме, като говорим за дипломация, да провеждаме един вид демилитаризация на ключови области на световната икономика и търговия, а именно да защитим от търговските и санкционни войни доставките на основни стоки като лекарства, медицинско оборудване, жилищни и комунални системи, енергия, които може да намалят натиска за околната среда и климата“, коментира Владимир Путин.

Русия: Опитите за блокиране на "Северен поток 2" са атака срещу европейския ред

Русия: Опитите за блокиране на „Северен поток 2“ са атака срещу европейския ред

Според Грушко, това е опит да се атакуват европейската сигурност и стабилност