Руският президент Владимир Путин увери своя американски колега Доналд Тръмп, че Москва остава „отворена за диалог“ независимо от това, че годината завършва без така желаното затопляне на взаимоотношенията, заявиха от Кремъл.

„Руско-американските взаимоотношения остават важен фактор за гарантирането на стратегическа и международна стабилност“, заявиха от президентството в своето новогодишно изявление.

Путин „потвърждава, че Русия остава отворена за диалог със САЩ по максимален брой теми“, се добавя в изявлението.

Владимир Путин също така изпрати съобщения и до други държавни ръководители, включително британския премиер Тереза Мей и турския президент Реджеп Ердоган. В съобщението до Мей той пожела на британския народ благоденствие и просперитет през 2019 г.

Обръщайки се към турския президент Ердоган, Путин подчерта „обещаващата посока“ на взаимоотношенията между Москва и Анкара след приключването на подводната фаза на „Турски поток”, която минава под Черно море и започването на работата по първата турска атомна електроцентрала, която ще бъде построена от Русия.

„Руският държавен глава потвърди, че общият фокус на Москва и Анкара ще бъде решаващ за борбата против тероризма в Сирия и продължаващият процес на политическа регулация в страната”, заявиха още от Кремъл.