Руският президент Владимир Путин обяви победа в защитата на Казахстан от, както той го определи, подкрепяно от чужбина терористично въстание, и обеща на ръководителите на други бивши съветски републики, че предвождан от Москва съюз би защитил и тях, предаде „Ройтерс“.

Най-големият град в Казахстан Алмати се върна към почти нормално състояние днес след близо седмица размирици, най-тежкото насилие в 30-годишната независима история на най-стабилната бивша съветска държава в Централна Азия.

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Путин убеден: Технологии от Майдана бяха използвани в Казахстан

Включително информационна поддръжка

Чистачи премахваха отломки от улиците, все още осеяни с опожарени автомобили. Повечето магазини бяха отворени отново, градският транспорт и редовният трафик се завърнаха, а интернетът беше включен отново за няколко часа в града, за първи път от миналата сряда.

Площадът до кметството, опожарен по време на размириците, беше силно контролиран от силите за сигурност и затворен за обществеността. Полицията претърсваше автомобили на контролно-пропускателни пунктове.

Путин изпрати парашутисти миналата седмица да защитават стратегически съоръжения, след като антиправителствени протестиращи претършуваха и опожаряваха обществени сгради. Смята се, че десетки хора са били убити при сблъсъци между силите за сигурност и демонстранти в градове в цялата страна.

Токаев посочи главната цел на "терористите" в Казахстан

Токаев посочи главната цел на „терористите“ в Казахстан

Токаев говори за ситуацията в Казахстан пред ОДКС

Бързото разполагане на сили от Русия демонстрира готовността на Кремъл да използва сила, за да защити влиянието си в бившия Съветски съюз, в момент, когато Москва също така е в конфликт със Запада заради хиляди войници, струпани близо до Украйна.

Путин изтъкна на виртуална среща на военния съюз на бивши съветски държави ОДКС, че органът е успял да „предотврати подкопаването на основите на държавата, пълната деградация на вътрешната ситуация в Казахстан и да блокира терористи, престъпници, грабители и други престъпни елементи„.

Казахстан е арестувал близо 8 000 души заради размириците

Казахстан е арестувал близо 8 000 души заради размириците

Убити са били 164 души според руските и държавните медии

„Разбира се, разбираме, че събитията в Казахстан не са първият и далеч не последният опит за намеса във вътрешните работи на нашите държави отвън„, подчерта той и допълни: „Мерките, предприети от ОДКС, ясно показаха, че няма да позволим ситуацията да бъде разклатена у дома.“

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев каза на срещата на ОДКС, че страната му е преживяла „опит за държавен преврат“.

„Под прикритието на спонтанни протести избухна вълна от размирици“, настоя той и добави: „Стана ясно, че главната цел е да се подкопае конституционният ред и да се завземе властта.“

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Президентът на Казахстан засилва чистката на службите

Уволнени са двама заместници на бившия шеф на разузнаването

И Русия, и Казахстан представиха размириците като бунт, подкрепян от чужбина, въпреки че не казаха кого обвиняват за организирането му.

Русия отдавна обвинява Запада за подклаждането на така наречените „цветни революции“ – въстания, които свалиха правителства в страни като Грузия, Украйна, Киргизстан и Армения – и насърчава собствената си роля, помагайки за потушаването им. Тя подкрепи президента на Беларус в смазването на демонстрациите през 2020 г.

Русия за ОДКС в Казахстан и американските военни от индианците до днес

Русия за ОДКС в Казахстан и американските военни от индианците до днес

Посолството на Русия в България публикува на страницата си